Osallistavista teoksistaan tunnettu nykytaiteilijaduo Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen osallistuvat tänä keväänä kolmattatoista kertaa järjestettävään Havannan biennaaliin. 9 Cartuchos – Paper Bag Stories From Cuba -teos tarkastelee Kuuban historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta kuubalaisten ammattilaiskirjoittajien ja teoreetikkojen näkökulmasta.
Teos muodostuu sadastatuhannesta paperipussista, joihin painettavaksi Kalleinen ja Kochta-Kalleinen pyysivät paikallisia kirjailijoita, toimittajia, runoilijoita sekä teoreetikkoja kirjoittamaan puheen omista näkökulmistaan. Yhdeksästä puheesta muodostetaan katkelmat pusseihin, jotka levitetään biennaalin aikana ympäri Havannaa torikojuille ja pieniin ruokakauppoihin asiakkaille jaettaviksi – näin taideteos levittäytyy kaupungin kotitalouksiin. Puheet asetetaan myös kokonaisuudessaan kuunneltavaksi Havannan biennaalin näyttelyssä.
Teoksen myötä syntyi suhde Kuubaan
Teoksen valmistelu on ollut vaikuttava kokemus taiteilijoille. ”Uskon, että meillä tulee olemaan elinikäinen suhde Kuubaan”, Tellervo Kalleinen kertoo. ”Osallistuminen biennaaliin on tarkoittanut paitsi yhteyttä aivan uuteen yhteiskuntaan, myös kokemusta siitä kuinka taide todella voi olla hyvin toimiva väline dialogiin. Oliver on alun perin Itä-Saksasta, joten hänen henkilökohtainen historiansa on oudolla tavalla kytköksissä Kuuban historiaan. Se on tuonut prosessiin hyvin vahvan henkilökohtaisen tason”, kuvailee Kalleinen.
”Paperipussi on petollisen yksinkertainen objekti – usein huomiotta jäävä ja harvoin ihailtu. Se voi kuitenkin kertoa moninaisia tarinoita aina aikaisen teollistumisen ajoista modernin kulutusyhteiskunnan kautta nykypäivän globaaleihin kauppasotiin. Eritoten kuubalaisessa kontekstissa, sen oman talousmallin, Yhdysvaltojen kauppasaarron ja itäblokin sortumisen puitteissa yksinkertainen paperipussi voi toimia historian, politiikan, taloustieteen ja koko maailmaa koskevien konfliktien kuulustelijana”, Oliver Kochta-Kalleinen kertoo.
”Kuubassa paperipussi edustaa niin menneisyyttä kuin nykyisyyttäkin: paperiset pussit vaihtuivat muovisiin Neuvostoliiton sortumisen jälkeen, joten tällä arkisella kulutustavaralla on monille paikallisille myös nostalginen arvo. Tällä hetkellä Kuubassa on käytössä lähes ainoastaan muovipusseja.”
Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen osallistavia elokuvia, installaatioita ja tapahtumia on nähty ympäri maailmaa ja taiteilijapari on palkittu muun muassa Ars Fennicalla ja AVEKin mediataidepalkinnolla. Suomessa duo valmistelee parhaillaan yhteistyössä Rauman Lönnströmin taidemuseon kanssa suurprojektia Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä, joka valmistuu vuonna 2020.
Havannan biennaali on Kuuban suurin taidetapahtuma
Havannan biennaali on Kuuban suurin visuaalisen taiteen tapahtuma. Vuonna 1984 ensimmäisen kerran järjestetyn näyttelyn taustalla toimii havannalainen nykytaidekeskus Wifredo Lam. Tuleva biennaali oli ajoitettu viime vuodelle, mutta hurrikaani Irman jättämät tuhot siirsivät tapahtuman keväälle 2019.
Näyttelyn pääteema tänä vuonna on Construction of Possible (mahdollisen rakentaminen), jonka kautta yli 200 osallistuvaa nykytaiteilijaa käsittelevät luomisen käsitettä elävänä, käynnissä olevana tapahtumana ja kokemuksena.
Havannan biennaali 2019 on avoinna yleisölle 12. huhtikuuta – 12. toukokuuta 2019.
Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen 9 Cartuchos – Paper Bag Stories From Cuba -teoksen kuratoi Lisset Yllanez nykytaidekeskus Wilfredo Lamin kuraattoritiimistä. Projektia tukee Suomen Kulttuurirahasto.