26/04/2017

Uutiset

Frame ja Jyväskylän kaupunki opastavat Alvar Aallon arkkitehtuuriin Venetsian taidebiennaalissa

Suomen paviljongissa Venetsian taidebiennaalissa vierailevat kävijät voivat tänä vuonna osallistua päivittäisiin opastuksiin, joissa kerrotaan Alvar Aallon vuonna 1956 suunnitteleman paviljongin historiasta sekä Aallon arkkitehtuurin helmistä Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä.
Opastukset ovat osa nykytaideorganisaatio Frame Contemporary Art Finlandin ja Jyväskylän kaupungin yhteistyötä 57. Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa. Yhteistyön tavoitteina on edistää Jyväskylän, Alvar Aallon pääkaupungin, kulttuurimatkailua ja juhlistaa juuri 60 vuotta täyttänyttä Suomen paviljonkia.

Alvar Aalto (1898–1975) aloitti ja päätti pitkän uransa Jyväskylässä, ja hänen suunnittelemiaan merkittäviä rakennuskokonaisuuksia on Jyväskylässä eniten maailmassa. Yhteensä 28 kohteen joukossa ovat muun muassa Alvar Aalto -museo, Muuratsalon koetalo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä.

Suomen paviljonki valmistui Venetsian taidebiennaaliin 1956. Kyseessä oli Aallon yrityskumppanin Maire Gullichsenin johdolla toteutettu rakennushanke, jonka tarkoituksena oli saada Suomelle oma tila nykytaiteen esittämiseen maailman vanhimmassa taidebiennaalissa. Puisen, siniseksi maalatun paviljongin piti olla väliaikainen rakennus, mutta se jäi lopulta paikalleen Italian pääpaviljongin lähistölle Giardinin puistossa. Aallon kansainvälisen maineen myötä rakennuksesta tuli tunnettu, ja se on nykyisin suojeltu. Paviljonki on ainoa Alvar Aallon suunnittelema rakennus, joka valmistui Italiaan hänen elinaikanaan.

Venetsian taidebiennaali on Suomelle edelleen tärkein kansainvälinen areena esittää nykytaidetta. Joka toinen vuosi järjestettävä biennaali on yksi arvostetuimmista kansainvälisistä nykytaidetapahtumista. Vierailijoita on vuosittain noin puoli miljoonaa. Tänä vuonna näyttely avautuu yleisölle 13. toukokuuta, ja se on avoinna 26. marraskuuta asti.

”Aallon arkkitehtuuri puhuttelee kulttuurista kiinnostuneita matkailijoita ympäri maailmaa. Yhteistyö Framen kanssa Venetsian biennaalissa antaa meille ainutlaatuisen tilaisuuden markkinoida Jyväskylää Alvar Aallon kaupunkina ja houkuttavana matkailukohteena”, sanoo Visit Jyväskylän markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna.

“Alvar Aallon paviljonki Venetsiassa on pysynyt pystyssä monista vaiheista huolimatta jo yli 60 vuotta, ja moni tulee katsomaan paviljonkia vain itse rakennuksen vuoksi. Meistä tuntui erityisen tärkeältä nostaa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi esiin Suomen paviljongin historiaa Venetsiassa, ja saimme iloksemme Aalto-kaupunki Jyväskylän kumppaniksemme kertomaan viestiämme”, sanoo Framen johtaja Raija Koli.

Suomalaisen nykytaiteen tiedotuskeskuksena ja kansainvälistäjänä toimiva Frame vastaa Suomen paviljongin näyttelyiden tilaamisesta ja tuotannosta. Tänä vuonna paviljongissa nähdään Jyväskylästä kotoisin olevan taiteilijan Erkka Nissisen (synt. 1975) ja Britannian Doncasterista lähtöisin olevan Nathaniel Mellorsin (synt. 1975) yhteisnäyttely The Aalto Natives. Absurdin humoristinen installaatio toteutetaan varta vasten biennaalia varten. Näyttely on suurin kansainvälinen nykytaidehanke Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa.

Alvar Aalto -vartteja järjestetään paviljongilla päivittäin kello 15. Viidentoista minuutin mittaisia opastuksia pitävät paviljongin oppaat, joista valtaosa on Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian kuraattoriopiskelijoita. Englanninkielisiin opastuksiin on vapaa pääsy biennaalin pääsylipulla.

The Aalto Natives -näyttelyn pääyhteistyökumppani on Nykytaiteen museo Kiasma ja yhteistyökumppaneita ovat Visit Finland ja Jyväskylän kaupunki. Näyttelyn päätukija on opetus- ja kulttuuriministeriö ja tukijoita ovat Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Jack Bakker, THE EKKARD COLLECTION, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämissäätiö AVEK, Suomi 100, Dommering Collection, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Cobra Museum of Modern Art, Suomen suurlähetystö Roomassa, MONITOR, Ellen de Bruijne Projects, stigter van Doesburg, The Box ja Matt’s gallery.

 

Kuva: Jyväskylän yliopiston kampus. Mikko Laitinen.