20/01/2015

Uutiset

Galleriakenttä muuttuu – tule kuuntelemaan luentoja

galleriavalmennus_webVisuaalisen taiteen keskuksen Framen luentosarja ja nelipäiväinen galleriavalmennus järjestetään 26.–28. tammikuuta sekä 9. helmikuuta. Ohjelmakokonaisuus keskittyy kotimaisten galleriatoimijoiden ammatillisen tietotaidon ja kansainvälisen toiminnan vahvistamiseen.

Galleriakenttä muuttuu -luentosarjassa ja tähän liittyvissä työpajoissa annetaan välineitä taiteilijan edustamiseen, gallerian profilointiin, viestintään ja verkostojen luomiseen. Tarkastelemme myös gallerioiden toiminta- ja rahoitusmalleja. Kokonaisuus liittyy Framen laajempaan ohjelmaan, joka keskittyy suomalaisen galleriakentän monimuotoiseen kehitykseen. Tämän tavoitteena on kartoittaa galleriatoiminnan erilaisia rooleja, toimintamalleja ja periaatteita kotimaisella kentällä sekä mahdollistaa näiden kriittisen tarkastelun ja kehittämisen kansainvälisten vertailukohtien avulla.Varsinaiseen galleriavalmennukseen valittiin marraskuussa 2014 18 valmennettavaa. Valinnoissa painotettiin erityisesti kansainvälistymistä eli hakijan pyrkimystä ja valmiuksia toimia myös ulkomailla.

Luentosarja ja galleriavalmennus on osa Valtakunnallista välittäjävalmennusta, jota hallinnoi Music Finland. Valtakunnallista välittäjävalmennusta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Hämeen ELY-keskus, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Seinäjoen ja Oulun kaupungit.

Luentosarjan moderoi Framen ohjelmapäällikkö Taru Elfving ja valmennuksen fasilitoijana toimii Tomas Träskman ammattikorkeakoulu Arcadasta.

Huom! 26.–28. tammikuuta järjestettävät luennot ovat kaikille avoimia. Luennot järjestetään Visuaalisen taiteen keskuksen Framen toimistolla (Kaapelitehdas, C-rappu, 4. krs).

 

Luennot

Taiteilijan uran edistäminen
maanantai 26.1. klo 10–12

Gallerioiden rooli taiteilijan uran edistämisessä on kasvanut merkittävästi nykytaiteen kentällä ja taiteilijoiden on yhä vaikeampi toimia kansainvälisesti ilman galleriaedustusta. Mitä taiteilijan edustaminen tänä päivänä tarkoittaa? Mitä kaikkea tämä välitystehtävä sisältää – aina myynnistä ja yleisötyöstä teostuotantoihin ja verkostointiin? Miten sekä kaupalliset galleriat että epäkaupalliset organisaatiot voivat osallistua aktiivisesti taiteilijan työn tukemiseen?

Luennoitsija:

Ceri Hand / Ceri Hand Gallery & Contemporary Art Society (Lontoo, UK)

Ceri Handilla on yli 25 vuoden kokemus taidekentän eri työtehtävistä. Tällä hetkellä hän toimii asiantuntijana Contemporary Art Societyssa Lontoossa. Perustamansa Ceri Hand Galleryn johtajana (2008–2014) hän edisti aktiivisesti taiteilijoidensa mahdollisuuksia taidemarkkinoilla luomalla suhteita ja kumppanuuksia organisaatioihin sekä kehittämällä yleisötyötä.

Aiemmin hän on työskennellyt taidekeskus Metalin johtajana Liverpoolissa, näyttelypäällikönä FACTissa Liverpoolissa sekä kuraattoriohjelma Grizedale Artsin apulaisjohtajana Cumbriassa. Kaikkiaan hän on kuratoinut yli 70 näyttelyä ja yli 150 tapahtumaa.

 

Gallerian profilointi
tiistai 27.1. klo 10–12

Nykytaiteen toimiva ekosysteemi edellyttää monimuotoista galleriakenttää. Gallerioiden selkeä profiloituminen, eli oman asiantuntijuuden ja taiteellisen linjan tunnistettavuus, on ensisijaisen tärkeää sekä paikalliselle että kansainväliselle toiminnalle. Tämä mahdollistaa paitsi kansainvälisten verkostojen rakennuksen sekä ohjelman fokusoinnin ja viestinnän, myös gallerian taiteilijoiden paikantumisen kentälle. Mike Ruiz Future Gallerysta Berliinistä kertoo oman työnsä kautta gallerian profiloitumisen merkityksestä, sen rakentamisesta ja hyödyntämisestä kansainvälisessä toiminnassa.

Luennoitsija:

Mike Ruiz / Future Gallery (Berliini, Saksa)

Mike  Ruiz perusti digitaaliseen ja internet-taiteeseen erikoistuneen Future Galleryn Berliiniin vuonna 2008 ymmärtääkseen paremmin taiteilijoiden työskentelytapoja nykypäivänä. Future Gallery on edustanut taiteilijoitaan lukuisilla messuilla (NADA Miami Beach, ARCOmadrid, Dallas Art Fair, Art Rotterdam). Ruiz opiskeli filosofiaa St. Edwardsin yliopistossa Austinissa ja sen jälkeen kuvanveistoa Gregor Schneiderin johdolla Berliinin taideyliopistossa.

www.mikeruiz.org

Gallerioiden toiminta- ja rahoitusmallit
keskiviikko 28.1. klo 10–12

Galleriat toimivat tänä päivänä hyvin vaihtelevilla rakenne- ja rahoitusmalleilla, joissa näyttelytoimintaan nivoutuu mm. tapahtuma- ja julkaisutoimintaa, yhteisöhankkeita ja yleisötyötä, teostilauksia ja residenssejä, taiteilijoiden työhuoneita ja erilaisia palveluita. Aiheeseen johdattaa Sabine Unamun Arts Council Englandista esitellen vaihtoehtoisia ns. hybridi-malleja galleriakentältä Britanniasta.

Luennoitsija:

Sabine Unamun / Arts Council England

Työssään Arts Council Englandissa Sabine Unamun on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan mukana tukemassa paikallisen galleriakentän kehitystä. Britannian taidekentän muuttuessa Arts Council on painottanut toiminnassaan erityisesti galleriakentän monimuotoisuuden edistämistä sekä uudentyyppisten hybridimuotoisten toiminta- ja rahoitusmallien rakentamista.