Helsingissä järjestetään 10.–11. marraskuuta Suomen Taidepoliittinen Tapahtuma, jonka tarkoitus on herättää keskustelua suomalaisesta taide- ja kulttuuripolitiikasta .
Taidepoliittinen Huippukokous
Maanantaina 10. päivä marraskuuta pidettävään Taidepoliittiseen Huippukokoukseen on kutsuttu kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat esittelemään oman puolueensa taide- ja kulttuuripoliittiset linjaukset. Huippukokouksen tavoitteena on paitsi käsitellä laaja-alaisesti taiteen ja politiikan välisiä suhteita myös rakentaa vuoropuhelua taidekentän ja päättäjien välille.
Mitä tämän hetken suomalainen taide- ja kulttuuripolitiikka ylipäätään on ja miltä sen tulevaisuus näyttää? Mitä tapahtuu taiteen autonomialle mahdollisten muutosten ja leikkausten keskellä? Mikä taiteessa on poliittista ja miten se ilmenee yhteiskunnassa? Minkälaisia käsityksiä taiteen roolista yhteiskunnassa piilee erilaisten poliittisten ideologioiden taustalla?
Taidepoliittinen Huippukokous on samalla myös taiteen puheenvuoro, taiteen ehdoilla tapahtuva tilaisuus. Poliittiseen taiteeseen profiloitunut taiteilija Dana Yahalomi toimii tilaisuuden ohjaajana, Huippukokouksen koreografian ja visuaalisen maailman luojana. Pidettävät puheenvuorot ovat aitoja, mutta niitä kehystetään ja kommentoidaan taiteen keinoin. Tilaisuus on yleisölle avoin. Paikalle toivotaan erityisesti suomalaisia taiteilijoita sekä taide- ja kulttuurikentän toimijoita.
Taidepoliittinen Seminaari
Tiistaina 11. marraskuuta järjestettävä yksipäiväinen seminaari tarkastelee taiteen ja ideologian suhteita taiteen näkökulmasta. Seminaarin avausluento käsittelee historiallisia näkökulmia taiteen eri rooleihin poliittisen propagandan, vastavallankumousten tai yhteiskuntakritiikin välineenä.
Samalla viikolla Suomen Taidepoliittisen Huippukokouksen kanssa nähdään sarja kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden tilaustöitä, jotka käsittelevät taiteen ja politiikan monimuotoisia suhteita. Taidepoliittisen Teossarjan taiteilijat ovat Minna Henriksson (FIN), Alexandra Pirici (ROM) sekä itävaltalaisryhmä nadaproductions.
Taidepoliittinen Käsikirja
Suomen Taidepoliittinen Käsikirja julkaistaan keväällä 2015 ja sen toimittaa taiteilija-kuraattori Jussi Koitela. Käsikirjan sisältö pohjautuu ensisijaisesti Taidepoliittisen Huippukokouksen dokumentteihin ja materiaaleihin. Lisäksi yhteistyötä tehdään kulttuuripolitiikan tutkijoiden kanssa. Käsikirjasta on tarkoitus tulla syväluotaava katsaus suomalaisen taide- ja kulttuuripolitiikan tilaan ja kehitykseen 2000-luvulla.
Tapahtuman järjestävät Baltic Circle -festivaali, Checkpoint Helsinki ja Public Movement -ryhmä. Yhteistyökumppaneina toimivat Taiteen Edistämiskeskus, Cupore, Helsingin kulttuurikeskus ja Helsingin juhlaviikot. Tapahtumaa rahoittavat muun muassa Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki.
Lue lisää ja ilmoittaudu: suomentaidepoliittinentapahtuma.fi
Suomen Taidepoliittinen Huippukokous
10.11. klo 16–20
Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13
Vapaa pääsy. Esityskieli on suomi, josta puheenvuorot käännetään englanniksi.
Suomen Taidepoliittinen Seminaari
11.11. klo 10–15
Q-teatteri, Tunturikatu 16
Vapaa pääsy. Seminaarin kieli on englanti.
Kansainvälinen Baltic Circle -teatterifestivaali järjestetään Helsingissä 9.–16. marraskuuta 2014.