Framen Kaapelitehtaan toimisto täyttyi torstai-iltapäivänä apurahahakemusten kanssa kamppailevista taiteilijoista. Ensimmäistä kertaa järjestetyllä apurahaklinikalla Framen koordinaattori Karoliina Korpilahti opasti kävijöitä apurahahakemuksen laadinnassa. Apurahatohtorin vastaanotolla taiteilijat saivat käytännön neuvoja paremman hakemuksen tekemiseen.
Kuvataiteilija Päivi Maunu päätti lähteä apurahaklinikalle, jotta saisi tietää, onko omassa hakemuksessa ollut jotain pielessä. Edellisten hakukierrosten päätöksiä ei perustella, mutta klinikka voi neuvoa hakemuksen laadinnan tekniikassa tulevaisuutta varten. Jos hakemus ei joskus ole mennyt läpi, olen jäänyt miettimään, mitä olisin itse voinut tehdä paremmin. Täällä paikan päällä hakemusta pääsee tutkimaan ihan käytännössä. Kasvotusten käytävässä keskustelussa tulee myös aina mieleen asioita, jotka puhelimessa jäisivät sanomatta.
Klinikalla Korpilahti kertoi vierailijoille muun muassa, kuinka perusteellisesti omaa suunnitelmaa kannattaa hakemuksessa kuvailla ja mitä asioita kannattaa ehdottomasti mainita. Yksi tärkeimmistä asioista on löytää tasapaino hakemuksen laajuudessa ja tiedon määrässä. On muistettava mainita kaikki olennainen, mutta sivumäärää ei kannata kasvattaa turhaan, Korpilahti sanoo.
Korpilahti täsmentää, että esimerkiksi kustannuksiin liittyvät asiat kannattaa selvittää perusteellisesti. Hakemuksessa on hyvä kertoa yksityiskohtaisesti, miten hakija on päätynyt kustannusarvioon. Hakemuksen mukaan kannattaa liittää projektiin liittyvät kustannustarjoukset.
Jos on jo hakemusvaiheessa neuvotellut mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa, kannattaa se kertoa hakemuksessa. Nimiäkin on hyvä mainita, jos pystyy. Tällainen luo hakemukselle uskottavuutta. Toimikunnan silmissä hakemus vaikuttaa toteuttamiskelpoisemmalta.
Klinikalla vieraillut kuvataiteilija Egle Oddo kertoo saaneensa tapaamisen aikana monta hyvää vinkkiä. Oddo on kokenut apurahojen hakija, mutta hän ei pidä hyvän hakemuksen tekemistä aivan yksinkertaisena.
Seuraava hakemukseni on varmasti parempi kuin edellinen, Oddo nauraa. Vaikeinta on oikean tiedon valitseminen. Jokaisella instituutiolla on eri kriteerit apurahojen myöntämiselle. Joka kerta täytyy miettiä uudelleen, mitä tietoja juuri tämän hakemuksen vastaanottaja tarvitsee. On ajateltava lukijan näkökulmaa.
Myös Korpilahti muistuttaa, että hakemus kirjoitetaan lukijalle. Hyvä vinkki on luetuttaa hakemus jollakin, joka ei tiedä projektista mitään. Silloin tulee testattua se, onko teksti ymmärrettävää. Monet hakijalle itsestään selvät asiat eivät välttämättä ole selviä lukijalle.