Kiitos vuodesta 2024!

Frame Contemporary Art Finland on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten yhteistyötä. Suurin kansainvälinen hankkeemme on Suomen paviljongin näyttely Venetsian taidebiennaalissa.

Teemme työtä koko suomalaisen nykytaidekentän eteen. Strategiassa määritellyt päämäärämme ovat:

• Suomalainen nykytaide on elinvoimainen osa kansainvälistä taidekenttää.
• Frame on lisännyt toimintansa vaikuttavuutta yhteistyökumppaneidensa tuella.
• Frame on löytänyt eettisesti kestävämmän tavan toteuttaa tehtäväänsä.
• Frame on arvostettu yhteyksien luoja kansainvälisellä nykytaiteen kentällä.
• Frame on kasvattanut resurssejaan ja toimintaympäristönsä rahoitusta.

Vaikutukset ja avainluvut -luvussa summaamme, miten edistimme näitä asioita toiminnassamme vuonna 2024. Avainlukujen avulla kerromme eri toimintamuotojemme volyymista ja vaikuttavuudesta.

Kohdeyleisöjämme ovat nykytaiteen ammattilaiset Suomessa ja ulkomailla, suomalaiset ja Suomessa asuvat taiteilijat, päättäjät ja media. Teemme yhteistyötä vuosittain lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Kansainvälisestä ohjelmastamme, asiantuntijavieraistamme, apurahoistamme ja tiedotuskeskustoiminnastamme kerromme luvuissa Mitä teimme.

Toimintamme lähtökohtia ovat yhdenvertaisuus, ilmaisunvapauden kunnioittaminen sekä taiteen toimijoiden moniäänisyyden tunnistaminen. Otamme ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden huomioon kaikessa toiminnassa. Miten onnistuimme tässä vuonna 2024, voit lukea luvusta Kestävyys ja vastuullisuus.

Mikä oli Framen apurahansaajille antoisinta heidän kansainvälisissä hankkeissaan? Missä suomalaisten taiteilijoiden teoksia oli esillä? Miten nykytaiteen ammattilaiset rakensivat kansainvälisiä verkostojaan? Kohokohdat-luvussa ääneen pääsevät apurahansaajamme.

Framen toiminnan pohjana on tiivis yhteistyö kymmenien kuvataidetoimijoiden ja kentän ammattilaisten kanssa, mikä jatkui antoisana myös kuluneena vuonna. Lista kumppaneistamme, apurahansaajista ja asiantuntijavieraista löytyy vuosikertomuksen lopusta. Valtava kiitos teille!

Felipe de Ávila Francon teos ’The Trillionth Tonne’ ryhmänäyttelyssä ’After the Sun – Forecasts from the North’ Buffalo AKG Art Museumissa, Yhdysvalloissa 26.4.2024–12.8.2024. Frame tuki näyttelyä projektiapurahalla. Kuva: Brenda Bieger

Vuonna 2024 Framen toiminnassa paketoitiin useita monivuotisia hankkeita ja suunnattiin samalla kohti uutta. Ydintoimintamme säilyi vahvana: mahdollistimme kymmeniä suomalaisen nykytaiteen hankkeita ulkomailla samalla kun jatkoimme kuvataiteen alan vahvistamista kotimaassa.

Vuonna 2024 suomalainen nykytaide oli näyttävästi esillä kansainvälisillä areenoilla. Framen apurahoilla toteutui lähes 150 näyttelyä, esitystä, verkostoitumismatkaa tai kansainvälistä taidejulkaisua. Suomessa työskentelevät nykytaiteilijat ovat kysyttyjä kansainvälisesti, mistä kertoo myös Framen saamien apurahahakemusten suuri määrä.

Suurimpia nykytaiteen kansainvälisiä näyttelyhankkeita viime vuonna olivat Framen tuottama Suomen paviljonki 60. Venetsian biennaalissa, joka keräsi yli 250 000 kävijää. Suomella oli ensi kertaa oma maapaviljonki myös Gwangjun biennaalissa, mikä oli onnistunut avaus Aasian merkittävimmässä nykytaiteen näyttelytapahtumassa.

Framen ydintoimintaa on mahdollistaa taiteen ammattilaisten kohtaamisia ja luoda tilaisuuksia suomalaisen nykytaiteen esittämiselle ulkomailla. Työskentely osana kansainvälistä taidekenttää on erottamaton osa lukuisten nykytaiteilijoiden taiteellista työtä ja urakehitystä. Kansainväliset näyttelyt ja tapahtumat tarjoavat nykytaiteen ammattilaisille näkyvyyttä, verkostoja ja työtilaisuuksia. Ne ovat välttämättömiä myös taiteen sisältöjen ja vuoropuhelun kehittymiselle.

Tässä työssä avainasemassa on ylläpitämämme asiantuntijavierasohjelma. Viime vuoden aikana 24 kansainvälistä kuraattoria vieraili Suomessa Framen kutsumana. Vieraille räätälöidyt ohjelmat sisältävät studiovierailuja, näyttelyitä ja tutustumista monipuolisesti paikallisiin taiteilijoihin ja nykytaiteen kenttään. Asiantuntijavierailut ovat tehokas ja konkreettinen tapa saattaa Suomessa työskenteleviä taiteilijoita yhteyteen kansainvälisten ammattilaisten kanssa. Vierailujen tuloksia myös seurataan tarkkaan: toisinaan näyttely- tai yhteistyökutsut seuraavat saman tien, toisinaan useiden vuosien päästä.

Vuonna 2024 työskentelimme edelleen aktiivisesti kuvataiteen rahoituksen kasvattamiseksi ja koko toimialan vahvistamiseksi. Kulttuuripoliittinen tilanne kotimaassa ja muutokset kansainvälisessä toimintakentässä edellyttävät jatkuvaa uusiutumista ja sen arviointia, kuinka parhaiten toteutamme tehtäväämme nykytaiteen kansainvälisen toiminnan tukijana sekä vahvistamme alaa myös kotimaassa. Framen strategiaa päivitetään vuosien 2024–2025 aikana siten, että pystymme parhaalla mahdollisella tavalla vastaamaan näihin muutoksiin. 

Vuoden aikana oli käynnissä useita merkittäviä kulttuuripoliittisia hankkeita. Kulttuuripoliittista selontekoa laadittiin läpi vuoden samalla kun rahoitustilanteen epävarmuus aiheutti monelle taidetoimijalle huolta.

Kuvaitaiteen kävijä- ja katsojamäärät sen sijaan ovat huipussaan: Framen kokoamissa tilastoissa mitattiin kuvataidekohteissa kaikkien aikojen käyntiennätys. Erityisesti taidemuseot ovat kasvattaneet yleisömääriään viime vuosina, mutta hyvin suosittuja ovat myös galleriat ja taidetapahtumat.

Kuvataiteen rahoitus on edelleen merkittävästi jäljessä muiden taiteenalojen rahoituksesta, ja koko kulttuurikenttään kohdistuu monia haasteita. Tämä hidastaa taiteen myynnin, viennin ja välitystoiminnan kasvua, johon heijastuvat myös yhteiskunnalliset ja maailmanpoliittiset kriisit. Nykytaiteen rahoitusta ja toimijakenttää on edelleen vahvistettava, jotta alan potentiaali saadaan paremmin käyttöön.

Kehitämme kuvataiteen toimialaa tiiviissä yhteistyössä kuvataiteen pienten ja keskisuurten toimijoiden – paikallisten gallerioiden, taiteilijaseurojen ja kuvataideyhteisöjen – kanssa. Kaikkiaan Frame teki vuoden aikana yhteistyötä 58 eri organisaation ja lisäksi yli 60 kuvataiteen yhteisöverkostoon kuuluvan toimijan kanssa.

Kaksi kentän kehittämiseen liittyvää hanketta linkittyi tiiviisti Framen vastuullisuustyöhön. Keväällä avattu Vihreä taide -verkkoalusta sisältää nykytaiteen ammattilaisten käyttöön räätälöityjä työkaluja ympäristövaikutusten arviointiin ja pienentämiseen. Framen vetämän hankkeen rinnalla syntynyt Kestävän kuvataiteen verkosto syventää kuvataidealan yhteistyötä kestävyystyössä. Kolmevuotinen, verkostoitumiseen ja tiedonvaihtoon perustuva EU-hanke Islands of Kinship – A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions tuli päätökseensä kesällä. Se paneutui erityisesti sosiaalisen kestävyyden kysymyksiin ja taideorganisaatioiden toiminnan kehittämiseen sillä saralla.

Taiteen kentällä niin isoilla kuin pienillä toimijoilla on tärkeä paikkansa koko alan elinvoiman ylläpitämisessä. Myös kansainvälisen toiminnan vaikuttavuus syntyy yhteistyöstä. Pienillä kotimarkkinoilla taiteen vienti kansainvälisiin näyttelyihin, messuille ja festivaaleille tarjoaa mahdollisuuksia, joihin on tartuttava. Tämä edellyttää panostuksia taiteen kansainväliseen toimintaan. Framessa näemme päivittäin, miten suuri kiinnostus suomalaiseen nykytaiteeseen ulkomailla kohdistuu. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan niin taideorganisaatioiden, kulttuuripoliittisten päätöksentekijöiden kuin taiteilijoiden yhteistyötä ja yhteistä visiota. Tätä työtä Frame jatkaa myös vuonna 2025.

Kaksi henkilöä katsoo suurta, kirkkaanväristä kukkien ja terälehtien täyttämää videoinstallaatiota galleriatilassa. Molemmat käyttävät kuulokkeita ja toinen istuu penkillä katsellen pienempää näyttöä vierellään.
Maija Tammen yksityisnäyttely ’Hulda, Lilli and the Roach’ oli esillä MU Hybrid Art Housessa Eindhovenissa 5.7.–15.9.2024. Kuva: Hanneke Wetzer

Vuonna 2024

 

  • 24 kansainvälistä asiantuntijavierasta, joilla yhteensä 308 eri tapaamista Suomessa paikallisten taiteilijoiden ja organisaatioiden kanssa.
  • 147 tuettua apurahahanketta, jotka koskettivat 189 taiteilijaa ja 31 taiteen asiantuntijaa.
  • 250 000 kävijää Venetsian taidebiennaalin Suomen näyttelyssä. Näyttely sai 50 kansainvälistä ja 20 kotimaista mediaosumaa, jotka tavoittivat yli 156 miljoonaa henkilöä.
  • 70 valmistuvaa taiteilijaa ja 18 kuraattoria eri puolilta Suomea osallistuivat portfoliotapaamisiin.
  • 10 keskustelu- ja yleisötilaisuutta, joihin osallistui yli 600 ihmistä.
  • 3 painettua taidejulkaisua.
  • 53 000  kävijää Framen verkkosivuilla  ja 10 900 Instagram-seuraajaa.
  • 7 eurooppalaista taideorganisaatiota kumppanina Islands of Kinship -verkostohankkeessa.
  • 13 yhteistyökumppania mukana Vihreä taide -hankkeessa, joka edistää kuvataiteen ekologisesti kestävämpiä käytäntöjä.
  • Yhteistyötä tehtiin 58 eri organisaation ja lisäksi yli 60 kuvataiteen yhteisöverkostoon kuuluvan toimijan kanssa.

Suomen paviljongin avajaistilaisuus Venetsian biennaalissa keväällä 2024. Kuva: Ginevra Formentini

Kohokohdat 2024

 

Venetsian biennaali oli suomalaisen nykytaiteen juhlaa

Vuoden 2024 Venetsian biennaalissa Suomen paviljongissa nähtiin näyttely The pleasures we choose. Näyttelyn työryhmän muodostavat taiteilijat Pia Lindman, Vidha Saumya, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, kuraattorit Yvonne Billimore ja Jussi Koitela sekä näyttelyarkkitehti Kaisa Sööt. Suomen paviljongissa vieraili yli 250 000 henkilöä ja se sai 70 mediaosumaan kotimaisessa ja kansainvälisessä mediassaa. Kesällä järjestimme avoimen haun Suomen paviljongin taiteilijaksi vuoden 2026 biennaalissa.

Vihreä taide edistää kuvataiteen kestävyyttä

Julkaisimme keväällä Vihreä taide -verkkosivuston, jonka tarjoaman hiili- ja materiaalijalanjälkilaskurin avulla kuvataiteen toimijat voivat seurata ja vähentää ympäristövaikutuksiaan. Sivusto julkistettiin huhtikuussa järjestetyssä Kestävän kuvataiteen päivässä, joka kokosi yhteen yli sata kuvataiteen kentän ammattilaista keskustelemaan ekologisen kestävyyden edistämisestä kuvataiteen kentällä.

 

Islands of Kinship -hanke huipentui Alankomaissa

Eurooppalaisten taideorganisaatioiden verkostoitumiseen ja tiedonvaihtoon perustuva hanke Islands of Kinship – A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions päättyi kesällä. Alankomaissa järjestetyn verkostotapaamisen yhteydessä julkistettiin hankkeen loppujulkaisu, taideorganisaatioiden kestävyyteen ja vastuullisuuteen keskittyvä käsikirja. Kaksivuotisen hankkeen yhteydessä seitsemän kumppaniorganisaatiota järjestivät yhteensä 21 näyttelyä, 3 festivaalia, kesäkoulun sekä erilaisia työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

 

Suomen paviljonki ensi kertaa Gwangjun biennaalissa

Syksyllä Frame oli mukana tuottamassa Suomen näyttelypaviljonkia Gwangjun biennaaliin Etelä-Koreaan. Gwangjun biennaali on Aasian vanhin ja yksi tärkeimmistä nykytaiteen näyttelytapahtumista. Suomi oli mukana biennaalissa ensimmäistä kertaa omalla maapaviljongilla.

Suomen paviljongin Acts of Care -näyttelyyn osallistuivat taiteilijat Hertta Kiiski, Nayab Ikram, Maija Tammi ja Sampsa Virkajärvi. Näyttelyn kuratoivat Kati Kivinen ja Pirkko Siitari.

 

Kävijäennätys suomalaisissa kuvataidekohteissa

Vuonna 2024 Frame jatkoi vuosittaisten kuvataiteen tilastojen keräämistä. Taidemuseot, galleriat ja kuvataidetapahtumat kiinnostavat suomalaisia enemmän kuin koskaan. Syksyllä julkaistuista tilastoista selvisi, että vuonna 2023 suomalaisiin kuvataidekohteisiin tehtiin kävijäennätys: 5,2 miljoonaa käyntiä.

Framen tärkein tehtävä on suomalaisen nykytaiteen kansainvälistäminen. Vahvistamme nykytaiteen toimijoiden työskentelyedellytyksiä rakentamalla verkostoja ja tukemalla ammattilaisten kohtaamisia, edistämällä taiteen vientiä sekä kasvattamalla suomalaisten taiteilijoiden läsnäoloa ja näkyvyyttä maailmalla.

Frame on myös suomalaisen nykytaiteen tiedotuskeskus. Vahvistamme nykytaiteen toimintaympäristöä viestimällä nykytaiteen alasta sekä käymällä dialogia alan toimijoiden kanssa. Kokoamme ja tuotamme tietoa nykytaiteen toimialasta alan ammattilaisten, päättäjien ja median käyttöön. Seuraavassa kolmessa osiossa kerromme, mitä teimme vuonna 2024.

Kuraattorit Elena Sorokina, Anaïs Lepage ja Satu Herrala sekä ohjelmapäällikkö Jussi Koitela Falling In -Kirjan julkaisutilaisuudessa helmikuussa 2024. Kuva: Katri Kuisma

 

Kansainvälinen asiantuntijavierasohjelma toi kuraattorivieraita Suomeen

Framen tärkeimpiä tehtäviä on tutustuttaa kansainvälisiä nykytaiteen asiantuntijoita suomalaiseen taiteeseen. Tätä teemme kutsumalla asiantuntijoita ja tukemalla kansainvälisten kuraattoreiden liikkuvuutta Suomeen, toteuttamalla kansainvälisiä yhteistyöhankkeita ja osallistumalla muiden organisaatioiden liikkuvuushankkeisiin.

Framen ydintoimintaa on nykytaiteen asiantuntijoiden kutsuvierasohjelma, jonka osallistujille räätälöidään ohjelma taiteilijoiden ja muiden nykytaiteen ammattilaisten tapaamiseksi. Vuonna 2024 asiantuntijavierasohjelma toteutettiin sekä vierailuina Suomessa että verkkotapaamisina. Vuoden aikana ohjelmaan osallistui 24 kansainvälistä kuraattoria tai muuta nykytaiteen ammattilaista, joille järjestettiin yhteensä yli 308 tapaamista paikallisten taiteilijoiden ja organisaatioiden kanssa. Lisäksi 9 kansainvälistä nykytaiteen asiantuntijaa vieraili Suomessa Framen matka-apurahan tukemana – löydät heidät apurahansaajien listasta vuosikertomuksen lopusta.

 

Kuraattoriohjelmat kasvattavat verkostoja ja edistävät tutkimusta

Framen ja HIAP – Helsinki International Artist Programmen yhdessä ylläpitämä kuraattoriresidenssiohjelma Helsinki International Curatorial Programme (HICP) täytti 10 vuotta vuonna 2024. Ohjelman tavoitteena on antaa kansainvälisesti toimiville kuraattoreille mahdollisuus tutustua suomalaiseen nykytaiteeseen ja tehdä tutkimusta tulevia näyttely- tai julkaisuhankkeita varten. Viimeisen vuosikymmenen aikana ohjelmaan on osallistunut 33 kansainvälistä nykytaiteen kuraattoria 24 eri maasta ja viideltä eri mantereelta.

Vuoden 2024 residensseihin valittiin neljä kuraattoria: Gantuya Badamgarav (Ulan Bator, Mongolia), Kevin Bellò (Milano, Italia), Evelyn Simons (Brysseli, Belgia) ja Malena Souto Arena (Buenos Aires, Argentiina).

Vuoden 2024 aikana jatkoimme Frame Curatorial Research Fellowship -ohjelmaa, joka tukee uusia kuratoriaalisen tutkimuksen muotoja. Vuonna 2024 ohjelma toteutettiin yhteistyössä Van Abbemuseumin (Eindhoven, Alankomaat) ja Queens Museumin (New York) kanssa. Ohjelmassa työskentelivät kuraattorit Soph Boobyer ja Laura Genes & Kiyoto Koseki.

 

Vuoden 2024 asiantuntijavieraat:

Sonia D’Alto
Kuraattori, Italia

Elena Sorokina
Kuraattori, Ranska

Anaïs Lepage
Kuraattori, Meksiko

Alessandra Bergamaschi ja Rudá Badau
Kuraattori, Brasilia

“These interactions have been insightful, and we look forward to strengthening these relationships and exploring potential collaborations in the future.”

Borbála Soós
Kuraattori, Stanley Picker Galleria, Iso-Britannia

Francesca Verga
Taiteellinen johtaja, Ar/Ge Kunst, Italia

Alice Hinrichs
Kuraattori, Gallery Watson Hamburg, Saksa

“I wanted to thank you and the Frame team so much for the amazing opportunity to explore Helsinki and meet so many great artists. It was really enriching for me and I saw a lot of great works, had inspiring conversations and I can’t wait to show in Germany. Now I can definitely say that Finland is on my radar!”

Orlando Maaike Gouwenberg
Johtaja ja kuraattori, Sonsbeek, Alankomaat

“It was really an important trip for my thoughts about Sonsbeek and I met a lot of good artists. What a nice city and people! Thanks for the good care and I would like to come back again.”

Luis Silva ja João Mourão Kuraattorit ja johtajat, Kunsthalle Lissabon, Portugali

“We just wanted to thank you again for the week we spent in Helsinki. It was really important for us to establish a connection with the Finnish art scene, and we’re positive good things will come out of it.”

Curatorial Programme for Research -ohjelma toi joukon kansainvälisiä kuraattoreita Suomeen yhteistyössä Framen kanssa.

Curatorial Program for Research -ohjelma, New York:

Larisa Zmud
Kuraattori, Argentiina

Talia Smith
Kuraattori, Blacktown Arts, Australia

Samuele Piazza
Pääkuraattori, OGR Torino, Italia

Tīna Pētersone
Kuraattori, Latvia

Azar Mahmoudian
Kuraattori, Iran

Kholisile Dhliwayo
Kuraattori, Australia

Rose Bouthillier
Taiteellinen johtaja, Bonavista Biennale, Kanada

 

Helsinki International Curatorial Programme (HICP):

Gantuya Badamgarav
Kuraattori, Art Space 976+, Mongolian Art Support Association, Mongolia

Kevin Bellò
Kuraattori ja tutkija, Italia

Evelyn Simons
Kuraattori, kirjailija ja tutkija, Rendez-Vous Brussels Art Week, Belgia

Malena Souto Arena
Kuraattori, tutkija ja opettaja, Argentiina

 

Asiantuntijavierailujen tunnusluvut 2024:

Asiantuntijavieraat yhteensä:  33 (2023: 41; 2022: 46; 2021: 29; 2020: 9)
Joista matka-apurahan saaneita 9 (2023: 17; 2022: 12; 2021: 7; 2020: )
Asiantuntijavieraiden tapaamiset:
Taiteilija- ja organisaatiotapaamiset   308 (2023: 513; 2022: 280; 2021: 196; 2020: 50)
Joista taiteilijatapaamiset   195 (2023: 382; 2022: 195; 2021: 126; 2020: 46)
Joista eri taiteilijoita     111 (2023: 141; 2022: 124; 2021: 99; 2020: 41)
Asiantuntija- ja organisaatiotapaamiset     113 (2023: 131; 2022: 95; 2021: 70; 2020: 4)
Näistä online-tapaamisia   7 (2023: 2; 2022: 26; 2021; 59; 2020: 29)
Asiantuntijavieraille tehdyt ehdotukset:
Ehdotetut taiteilijat   145 (2023: 540; 2022: 480; 2021: 399; 2020: 113)
joista Frame ehdottanut   130 (2023: 525; 2022: 463; 2021: 392; 2020: 110) 
joista eri taiteilijoita   112 (2023: 249; 2022: 274; 2021: 185; 2020: 93)
ja asiantuntijavieraat itse ehdottaneet 15 (2023: 15; 2022: 17; 2021: 7; 2020: 3)
Ehdotetut asiantuntijat ja organisaatiot   21 (2023: 61; 2022: 89; 2021: 55; 2020: 5)

 

 

Framen järjestämät yleisötilaisuudet 2024:

22.2.2024 Falling In -julkaisun julkaisutilaisuus ja keskustelu kuraattorien Sonya D’Alto, Satu Herrala, Miguel A. Lopez ja Elena Sorokina kanssa taidehalli Kohtassa Helsingissä. 65 osallistujaa.

26.4.2024 Kestävän kuvataiteen päivä Taideyliopistolla. 150 osallistujaa.

17.5.2024 Portfolio-tapaamisten päätösjuhla Kuvataideakatemian, LAPSin, VICCAn ja Aalto-yliopiston valokuvauksen maisteriopiskelijoiden kanssa. 70 osallistujaa.

14.6.2024 Language Matters -symposiumi ja kirjanjulkistus Islands of Kinship -verkoston kanssa Stroom de Haagissa. 30 osallistujaa.

17.6.2024 Islands of Kinship -julkaisun julkistustilaisuus ja seminaari De Appel -taideorganisaatiossa Alankomaissa. 30 osallistujaa.

18.6.2024 Avoimien ovien päivä ja kesäjuhlat Framen toimistolla. 100 osallistujaa.

21.8.2024 Keskustelutilaisuus kuraattorien Orlando Maaike Gouwenbergin, Kevin Bellòn ja Gantuya Badamgaravin kanssa Framen toimistolla. 26 osallistujaa.

20.9.2024 Keskustelutilaisuus kuraattorien Evelyn Simonsin ja Malena Souto Arenan kanssa Framen toimistolla. 30 osallistujaa.

27.9.2024 Keskustelutilaisuus Station of Commonsin ja African Art Book Fairin kanssa Framen toimistolla. 15 osallistujaa.

3.12.2024 Keskustelutilaisuus SOLU dialogues: Follow the Plants yhdessä Biotaiteen seuran kanssa. 20 osallistujaa.

A pavilion space with colorful walls of green and red hues. On the right a sculptural textile artwork with white fabrics and colorful details. On the back a brown clay sculpture and a video screen with an abstract orange shape. A dark handrail goes through the space.
Näkymä ’The pleasures we choose’ -näyttelystä Suomen paviljongissa 60. Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa. Kuva: Ugo Carmeni / Frame Contemporary Art Finland.

 

Venetsian taidebiennaali on yksi maailman merkittävimmistä nykytaiteen kansainvälisistä suurnäyttelyistä. Frame tilaa ja tuottaa näyttelyn Suomen Aalto -paviljonkiin Giardinin biennaalipuistossa. Biennaali avajaisviikkoineen tarjoaa ainutlaatuista näkyvyyttä ja verkostoja koko suomalaiselle nykytaiteen kentälle.

Suomen paviljongissa Venetsian 60. taidebiennaalissa esitettiin näyttely The pleasures we choose. Näyttelyn työryhmän muodostivat taiteilijat Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, kuraattorit Yvonne Billimore ja Jussi Koitela sekä näyttelyarkkitehti Kaisa Sööt. Näyttely oli avoinna yleisölle seitsemän kuukauden ajan 20.4.–24.11.2024.

Suomen paviljongin näyttelyssä taide ja paikkasidonnainen näyttelyarkkitehtuuri muodosti tilan erilaisille kehoille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle. Se toi yhteen kolme monialaista nykytaiteilijaa, joiden työskentelyssä taide, elämä ja aktivismi kietoutuvat tiiviisti yhteen. Kultakin taiteilijalta ensiesitettiin biennaalissa uudet teokset, jotka hyödyntävät laajasti eri tekniikoita ja materiaaleja, kuten piirustus, kirjonta, kuvanveisto ja videotaide.

Venetsian 60. taidebiennaalissa vieraili seitsemän kuukauden aikana yhteensä yli 700 000 kävijää. Suomen näyttelyssä Aalto-paviljongissa vieraili yhteensä 255 000 kävijää. Biennaalin avajaisviikolla vieraili 28 000 nykytaiteen ammattilaista ja 4 200 toimittajaa. Framen avajaisviikolla järjestämissä tilaisuuksissa vieraili yhteensä yli tuhat kansainvälisen taidemaailman vaikuttajaa ja median edustajaa.

Suomen edustusnäyttely Venetsian 60. taidebiennaalissa oli erittäin onnistunut. Näyttely kiinnosti yleisöä ja mediaa laajasti ja sai paljon hyvää palautetta yleisöltä. Näyttelyn puhuttelevat teemat, taidokkaasti valmistetut teokset ja erilaisia kokemustapoja tukeva näyttelyarkkitehtuuri muodostivat korkeatasoisen taiteellisen kokonaisuuden. Suomen Aalto-paviljonki tarjoaa korvaamattoman mahdollisuuden suomalaisen taiteen säännölliselle esittämiselle nykytaiteen kansainvälisellä päänäyttämöllä.

Näyttelyn aikana sen avoinnapidosta vastasi 4 korkeakouluharjoittelijaa Suomesta, jotka osallistuivat Framen järjestämään harjoitteluohjelmaan.

 

Suomen paviljongin avajaistilaisuus Venetsian biennaalissa. Kuva: Ginevra Formentini


Sampsa Virkajärven videoteos ’What Remains?’ esillä Gwangjun Biennaalissa. Kuva: Studio Possible Zone

 

Syksyllä 2024 Frame oli mukana tuottamassa Suomen näyttelypaviljonkia Gwangjun biennaaliin Etelä-Koreaan. 30 vuotta täyttänyt Gwangjun biennaali on Aasian vanhin ja yksi tärkeimmistä nykytaiteen näyttelytapahtumista. Suomi oli mukana biennaalissa ensimmäistä kertaa omalla maapaviljongilla.

Suomen paviljongin näyttely Acts of Care oli esillä Ha Jung-Woong -taidemuseossa Gwangjussa 7.9.–1.12.2024. Näyttelyn taiteilijat olivat Hertta Kiiski, Nayab Ikram, Maija Tammi ja Sampsa Virkajärvi ja sen kuratoivat Kati Kivinen ja Pirkko Siitari.

Acts of Care -näyttely tarkasteli hoivan ja huolenpidon roolia ja merkitystä yhteiskunnassa. Viimeaikainen pandemia, demografiset muutokset kuten väestön ikääntyminen sekä ympäristökriisi ovat nostaneet esille huolenpidon akuutin tarpeen, mutta myös huolen sen riittämättömyydestä. Näyttelyn taiteilijoiden teokset kertovat hoivasta ja välittämisestä niin yhteiskunnan ja yksilön kuin ihmisen ja eri elämänmuotojen välisten suhteiden kautta.

Suomen paviljonki oli näkyvästi esillä biennaalin paviljonkiohjelmassa, joka esitteli näyttelykokonaisuuksia useista eri maista. Frame tuotti näyttelylle viestintä- ja näyttelymateriaaleja ja teki näyttelystä kansainvälistä viestintää. Biennaalin avajaisviikolla Frame järjesti Suomen paviljongin avajaistilaisuuden yhdessä Suomen Soulin suurlähetystön kanssa. Frame tuki näyttelyä ja taiteilijoiden matkoja avajaisviikolle myös apurahoin.

Taiteilijoiden teokset esitettiin keväällä 2025 tokiolaisessa Kana Kawanishi -galleriassa galleristin nähtyä teokset Gwangjussa.

”Nykytaiteen kansainvälisen toiminnan edistämisessä itse taiteen äärellä syntyvillä kasvokkaisilla kohtaamisilla ja keskusteluilla on niin taiteilijoille kuin verkostoja rakentaville tukiorganisaatioille korvaamaton merkitys. Viikon aikana vastaanotimme Suomen paviljongilla nykytaideammattilaisia Etelä-Korean lisäksi esimerkiksi Japanista, Kanadasta ja useista Euroopan maista. Samaan aikaan järjestetyt Busanin biennaali ja Soulin taideviikko Frieze-messuineen lisäsivät paikalla olevien ammattilaisten ja toimittajien määrää.” Viestintäpäällikkö Rosa Kuosmanen

Frame toimi asiantuntijana, kun Euroopan parlamentti päätti hankkia nykytaiteen kokoelmaansa teoksia suomalaisilta nykytaiteilijoilta. Parlamentin taidekokoelmaa kerrytettiin teoksilla Suomen lisäksi kolmesta eri EU-maasta. Kokoelmaan valittiin Inka Bellin grafiikanteos 01:14 (2018) ja Elina Brotheruksen valokuvateos Wanderlust (2020).

Kokoelmaan toivottiin teoksia, jotka heijastelisivat aikamme yhteiskunnallisia kysymyksiä. Hankintaa varten Frame kartoitti parlamentin pyynnöstä taiteilijoita ja teosehdotuksia. Lopullisen valinnan hankittavista teoksista teki parlamentin taidetoimikunnan ehdotuksen pohjalta puhemies Roberta Metsola.

”Suomalaisen nykytaiteen läsnäolo Euroopan parlamentin kokoelmassa on arvokas tunnustus nykytaiteen tekijöillemme. On hienoa, että parlamentti osoittaa arvostusta kulttuurille kartuttamalla omaa taidekokoelmaa, ja pyrkii hankinnoillaan ilmentämään nykytaiteen monipuolista kenttää sekä taiteen kykyä käsitellä yhteiskunnallisia kysymyksiä, sanoo Framen viestintäpäällikkö Rosa Kuosmanen.

Bellin ja Brotheruksen teokset olivat esillä uusien hankintojen näyttelyssä parlamentin tiloissa Strasbourgissa viime vuonna.

Elina Brotherus: Wanderlust, 2020.

Apurahoilla mahdollistetaan suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiä hankkeita

 

Framen jakamilla apurahoilla kasvatamme suomalaisen taiteen kansainvälisiä esittämismahdollisuuksia, tuemme taiteilijoiden kansainvälistä uraa, parannamme taiteilijoiden toimeentulon edellytyksiä ja lisäämme taiteen ammattilaisten kansainvälisiä verkostoja ja vuorovaikutusta.

Säätiön apurahamyönnöt perustuvat vertaisarviointiin. Apurahaesitykset tekee apurahatoimikunta, johon vuonna 2024 kuuluivat taiteilijat Benjamin Orlow ja Liisa Roberts, kuraattori Maaretta Jaukkuri ja amanuenssi Taina Myllyharju. Päätökset myönnöistä tekee säätiön hallitus.

Frame sai vuodelle 2024 jaettavaksi yhteensä 260 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tukea suomalaisten nykytaiteen ammattilaisten kansainväliseen toimintaan. Projektiapurahahakuja oli kaksi (marraskuussa 2023 ja maaliskuussa 2024) ja matka-apurahahakuja kuusi aikavälillä 1.11.2023– 31.10.2024.

Apurahaneuvontaa annettiin päivittäin puhelimitse ja sähköpostitse. Apurahainfoja ja -klinikoita toteutettiin vuoden aikana kahdesti.

Keväällä 2024 teknisesti tiensä päähän tullut Framen apurahapalvelu päivitettiin uuteen järjestelmään. Samalla parannettiin digitaalisen palvelun saavutettavuutta.

Tiedot apurahansaajista ovat vuosikertomuksen lopussa ja säätiön verkkosivuilla. Lue myös Framen blogista kolmen apurahansaajan haastattelut heidän kokemuksistaan.

 

Apurahatoiminnan tunnusluvut 2024:

Haut 8 kpl (2023: 8; 2022: 8; 2021: 8)
Hakemukset 692 kpl (2023: 727; 2022: 607; 2021: 361)
Myönnöt 147 kpl (2023: 157; 2022: 163; 2021: 118)
Myöntöprosentti 21 % (2023: 22%; 2022: 27%; 2021: 33%)
Keskimääräinen apuraha 1955 € (2023: 1922 €; 2022: 2040 €; 2021: 2764 €)
Apuraha koskettanut taiteilijoita 189 hlöä (2023: 215; 2022: 275; 2021: 198)
Apuraha koskettanut asiantuntijoita 31  hlöä (2023: 31; 2022: 37; 2021: 11; 2020: 11)

Framen apurahoja haettiin yhteensä 2 294 316 eurolla. Vuonna 2024 Frame myönsi apurahoina nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin yhteensä 287 383 euroa. Katso tarkemmat luvut Talous-kappaleesta.

 

Näkymä Outi Pieskin yksityisnäyttelystä Tate St Ives -museossa Iso-Britanniassa vuonna 2024. Frame tuki näyttelyä projektiapurahalla. Kuva: Tate Photography / Sam Day

Apurahakysely taiteilijoille: Raha on avainasia

Keräsimme keväällä 2024 kyselyllä tietoa vuosina 2022–2023 Framen apurahalla tuettujen taiteilijoiden kokemuksista ja apurahahankkeiden vaikutuksista. Kyselyyn vastasi 51 taiteilijaa (20 prosenttia vastaanottajista).

Lähes kaikki vastaajat kertoivat hankkeella olleen vaikutusta heidän kansainväliseen uraansa (60 % kyllä ja 38 % jonkin verran). Laajimmin raportoitiin verkostojen laajenemisesta (76 % kyllä ja 24 % jonkin verran) ja kansainvälisestä medianäkyvyydestä (43 % kyllä ja 47 % jonkin verran). Uusista näyttely- ja esiintymistilaisuuksista raportoi 51 % vastaajista, uusista yhteishankkeista taiteilijoiden kanssa 36 % vastaajista ja teosmyynnistä 34 % vastaajista.

26 % kyselyyn vastaajista koki, että apurahan määrä ei ollut riittävä. Vastaajista 76 % ilmoitti saaneensa hankkeen kautta jonkinlaisia tuloja tai rahoitusta ulkomailta kuten näyttelykorvauksia tai tuloja teosmyynnistä tai tilaustöistä. Hankkeen myötä kehittyneistä tiedoista ja taidoista nousivat avointen vastausten perusteella esiin erityisesti ymmärrys tuotantorakenteista ja kansainvälisen näyttelytoiminnan käytännöistä.

76 % vastaajista piti vertaisarviointia hyvänä tapana toteuttaa apurahamyöntöjä. Sen sijaan apurahaselvityksen tekemistä kommentoitiin vaikeaksi ja Framen kalenterivuoteen sidottu budjetti aiheutti apurahansaajille päänvaivaa. Saimme kommenteissa kiitosta sujuvasta ja ystävällisestä yhteydenpidosta, mutta myös muistutuksen siitä, mikä apurahaohjelmassa on taiteilijoille tärkeää:

”Matka -ja projektiapurahanne ovat todella tärkeitä projektien, näyttelyiden ja tapahtumien järjestämisen suhteen sekä myös henkilökohtaisen konkurssin ehkäisemisessä!”

”Käyttökokemus ei ole avainasia. Raha on.”

Kuva: Kira Björklund

Viestimme suomalaisesta nykytaiteesta kotimaassa ja kansainvälisesti

Framen viestinnän tavoitteet nojaavat strategiseen tehtäväämme: sen avulla edistetään suomalaisen nykytaiteen asemaa ja näkyvyyttä Suomessa ja ulkomailla. Viestintä tukee Framen ja sen kumppaneiden työn vaikuttavuutta sekä suomalaisten taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden kansainvälistä verkottumista. Se myös välittää tietoa Framen toiminnasta ja rakentaa Framen mainetta asiantuntijaorganisaationa.

Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat Framen viestintää ohjaavia tekijöitä. Viestintää tehdään aktiivisesti, tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti. Säännöllistä sisältöä viestinnässämme ovat Framen tukemat suomalaisen nykytaiteen hankkeet ulkomailla, Suomessa vierailevat kansainväliset asiantuntijavieraat ja tuottamamme tapahtumasisällöt. Tärkeimmät viestintäkanavamme ovat verkkosivut, uutiskirjeet ja sosiaalisen median kanavat, jotka tavoittavat tuhansia nykytaiteen ammattilaisia ja muita sidosryhmiä Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi viestimme ajankohtaisista uutisista tiedotteilla.

 

Viestinnän tunnusluvut 2024:

Kävijät verkkosivuilla 53 000 (2023: 60 000; 2022: 59 000; 2021: 58 000; 2020: 61 000)
Facebook-seuraajat 8 100 (2023: 7 950; 2022: 7 850; 2021: 7 650; 2020: 7 000)
X-seuraajat (ei käytössä vuonna 2024) 3 310 (2023: 3609; 2022: 3 700; 2021: 3 700; 2020: 3 500)
Instagram-seuraajat 10 933  (2023: 9 545; 2022: 8250; 2021: 7 309; 2020: 6 300)
Suomenkielisen uutiskirjeen tilaajat 2693 (2023: 2618; 2022: 2 600; 2021: 2560; 2020: 2 500)
Englanninkielisen uutiskirjeen tilaajat 5108 (2023: 4806; 2022: 4 100; 2021: 3 870; 2020: 3 700)
YouTube-videoiden katselut yhteensä 658 (2023: 850; 2022: 4 800; 2021: 2 500; 2020: 850)

Viestintäkampanja Suomen paviljongin näyttelylle

Frame tuotti Suomen paviljogin näyttelylle Venetsian biennaalissa laajan viestintäkampanjan, joka tuki näyttelylle asetettujen tavoitteiden toteutumista. Joka toinen vuosi Framen viestinnän suuri panos kohdistuu biennaalinäyttelyn viestintään, kuten kotimaisen ja kansainvälisen median kontaktointiin.

Frame kertoi Suomen paviljongin näyttelystä eri viestintäkanavissa aktiivisesti koko vuoden ajan, erityisesti sen avautumisen aikaan keväällä. Omien viestintäkanavien lisäksi näyttelyviestinnän kokonaisuuteen kuului erilaisia painettuja ja sähköisiä materiaaleja pressipaketeista avajaiskutsuihin ja kuvapankista paviljongin infotauluun. Venetsian biennaalin avajaisviikolla Suomen paviljongilla järjestettiin lehdistötilaisuus ja jaettiin tietoa näyttelystä mediapisteellä. Kansainvälisessä viestinnässä avusti Pelham Communications.

Näyttely ja taiteilijat saivat runsaasti myönteistä näkyvyyttä sekä kotimaisissa että kansainvälisissä medioissa: Suomen paviljonki keräsi yhteensä 50 kansainvälistä ja 20 kotimaista mediaosumaa. Näyttelyarvioiden lisäksi taiteilijoiden ja kuraattoreiden haastatteluita julkaistiin useissa medioissa, kuten Helsingin Sanomat, YLE, Art Review, Widewalls, Monopol ja New Indian Express.

Frame edistää kestävää kehitystä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassaan. Meille vastuullisuus tarkoittaa sitä, että toiminnassa otetaan huomioon ihmisoikeudet, sananvapaus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, monimuotoisuus, inkluusio ja työhyvinvointi sekä ekologinen kestävyys ja vastuullinen taloudenhoito ja sijoittaminen. Framen vastuullisuustyöstä kerrotaan laajasti verkkosivuillamme.

Vuonna 2024 jatkoimme Framen vastuullisuuden kehittämistä niin hankkeissamme kuin arkisessa työssämme. Järjestimme jälleen kaksi kertaa vuodessa henkilökunnan vastuullisuuspäivän. Framella on myös Ekokompassi-sertifikaatti.

Kannettavan tietokoneen ruutu jossa näkyy Vihreätaide.fi-verkkosivusto vihreällä teemallaan.
Kuva: Katri Kuisma

 

Vihreä taide -verkkosivusto tukee kuvataiteen alan ekologista kestävyyttä

Vuonna 2023 käynnistynyt Vihreä taide -hanke luo työkaluja nykytaiteen alan tuotanto- ja toimintatapojen ekologisesti kestävään uudistamiseen. Hankkeessa kehitetty digitaalinen alusta sisältää nykytaiteen ammattilaisten käyttöön räätälöityjä työkaluja ympäristövaikutusten arviointiin ja pienentämiseen. Vihreataide.fi -verkkosivusto lanseerattiin 26. huhtikuuta 2024 Taideyliopistolla järjestetyssä Kestävän kuvataiteen päivässä.

Vihreä taide -alustan tarkoituksena on kasvattaa nykytaidetoimijoiden ymmärrystä taiteen alan ja oman organisaation ympäristövaikutuksista. Sivustolta löytyy hiili- ja materiaalijalanjälkilaskuri näyttely- ja teostuotantoja varten sekä kestävyysvinkkejä esimerkiksi näyttelytuotannon toteutusta ja viestintää varten.

Vuonna 2024 Frame toimi hankkeen puheenjohtajana yhdessä IHME Helsingin kanssa. Kaksivuotinen hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa Kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea ja on Euroopan unionin NextGenerationEU:n rahoittama.

 

Ympäristövastuullisuus keskiössä Venetsian biennaalissa

Frame on sitoutunut edistämään ympäristöystävällisempiä käytäntöjä myös Venetsian biennaalissa Suomen paviljongin näyttelytuotannossa. Syksyllä Frame osallistui Venetsian kansallisia paviljonkitoimijoita koskevaan Towards the Green Lion -seminaariin, jonka tarkoituksena on synnyttää yhdessä kestävämpiä tapoja toteuttaa kansainvälisiä näyttelyitä.

Vuoden 2024 Suomen paviljongin näyttelyhankkeessa ekologiset näkökulmat huomioitiin hankkeen alusta alkaen. Kestävyyttä edistävistä käytännöistä keskusteltiin aktiivisesti koko näyttelytyöryhmän kanssa. Konkreettiset toimet ympäristöystävällisempään näyttelytuotantoon ulottuivat tarpeettomien matkojen välttämisestä materiaalivalintoihin ja paikallisten, venetsialaisten palvelujen priorisointiin. Frame kannusti myös biennaaliyleisöä harkitsemaan maata pitkin matkustamista – vaihtoehto, jota tarjottiin myös näyttelyn koko työryhmälle.

Näyttelytuotannossa toimittiin yhteistyössä Venetsiassa toimivien alihankkijoiden kanssa, mikä vähensi tarvetta matkustaa ja kuljettaa tarvikkeita Suomesta sekä tuki paikallisia elinkeinonharjoittajia. Tuotannossa huomioitiin materiaalien kierrättäminen ja se tehtiin yhteistyössä paikallisen kumppanin kanssa.

 

Islands of Kinship: Kestävämpiä toimintatapoja taideorganisaatioihin

Seitsemän eurooppalaisen taideorganisaation EU-hankkeessa Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions (2022–2024) juurrutettiin ekologisempia ja sosiaalisesti kestävämpiä toimintamalleja nykytaideorganisaatioihin. Hanke syvensi taideorganisaatioiden osaamista inklusiivisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävistä käytännöistä, ja loi keinoja ekologisen kestävyyden ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden huomioimiseen toiminnassa.

Vuosi 2024 oli hankkeen viimeinen vuosi. Kesäkuussa Alankomaissa järjestetyn verkostotapaamisen yhteydessä julkistettiin hankkeen loppujulkaisu, taideorganisaatioiden vastuullisuuteen keskittyvä käsikirja. Kaksivuotisen hankkeen yhteydessä seitsemän kumppaniorganisaatiota ovat järjestäneet yhteensä 21 näyttelyä, 3 festivaalia, kesäkoulun sekä erilaisia työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

Hankkeessa mukana olevat organisaatiot olivat Jindřich Chalupecký Society (Praha, Tsekin tasavalta) Faculty of things that can’t be learn- ed (Bitola/Skopje, Makedonia), Julius Koller Society (Bratislava, Slovakia), Latvian Centre for Contemporary Art – LCCA (Riika, Latvia) and Temporary Gallery (Köln, Saksa) ja Stroom Den Haag (Haag, Alankomaat). Hanketta rahoitti Euroopan Unionin Creative Europe -ohjelma.

Frame toimii nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Tiedotuskeskuksena säätiön tärkeimpiä tehtäviä ovat kuvataiteen toimialan edistäminen, toimialatiedon kasvattaminen sekä alan tilastojen kokoaminen ja levittäminen.

Monipuolisella sidosryhmätyöllä vahvistetaan kuvataiteen toimialaa

Vuonna 2024 Frame työskenteli edelleen monipuolisesti kuvataiteen toimialan edistämiseksi ja alan toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössämme keskeisiä teemoja olivat kulttuuripoliittisen selonteon valmistelu, kuvataideorganisaatioiden resurssien vahvistaminen sekä taiteen kansainvälisen toiminnan edistäminen.

Monipuolista sidosryhmätyötä tehdään keskustelemalla kuvataiteen toimialan ajankohtaisista asioista niin päättäjien kuin julkisten ja yksityisten rahoittajien, kuten taidetta ja kulttuuria tukevien säätiöiden, kanssa.

Päättäjiä kutsutaan osallistumaan myös Venetsian taidebiennaaliin, jossa muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vieraili. Marraskuussa järjestimme Suomen Taiteilijaseuran, Kuvaston ja Kansallisgallerian kanssa kolmannen kerran Night at the Museum -illallisen joukolle kansanedustajia Nykytaiteen museo Kiasmassa. Tilaisuudessa kansanedustajille kerrottiin kuvataiteen ajankohtaisista asioista ja tutustuttiin taiteeseen näyttelykierroksen merkeissä.

Yhteistä koko kulttuurialan vaikuttamistyötä ja tiedonvaihtoa teimme yhteistyössä Kulta ry:n sekä kulttuuri- instituuttien ja taiteen tiedotuskeskusten kanssa.

Derby-näyttelyn avajaistilaisuus Seinäjoen taidehallissa tammikuussa 2023. Kuva: Toni Salminen

Tiedontuotanto

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen tärkeä väline on asiatieto kuvataiteen toimialasta, jotta alan puolesta voidaan argumentoida entistä paremmin. Tilastotieto on keskeinen työkalu kuvataiteen alan kehittämisessä.

Kuvataiteen vuositilasto: Käyntimäärissä kaikkien aikojen ennätys

Järjestyksessään kahdeksas, vuoden 2023 kuvataiteen vuositilasto julkaistiin syyskuussa 2024. Vuonna 2023 suomalaisiin kuvataidekohteisiin tehtiin kaikkien aikojen käyntiennätys, noin 5,2 miljoonaa käyntiä. Gallerioihin tehtiin vuoden aikana 1,2 miljoonaa käyntiä ja taidemuseoihin 2,2 miljoonaa käyntiä. Gallerioiden teosmyynti putosi edellisvuoden 9,8 miljoonasta eurosta noin 6,9 miljoonaan. Vuositilastossa selvitettiin kolmatta kertaa myös taidelainaamojen toimintaa. Taidelainaamojen lainat ja suoramyynti olivat vuoden aikana yhteensä yli 2 miljoonaa euroa.

Portfoliotapaamisiin osallistuneita taiteilijoita ja kuraattoreita Framen toimistolla. Kuva: Katri Kuisma

Valmistuvien kuvataiteilijoiden portfoliotapaamiset

Frame on järjestänyt portfoliotapaamisia valmistuville taiteen maisteriopiskelijoille vuodesta 2017. Tapaamisissa on opiskelijoita Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, Aalto-yliopiston valokuvataiteen, ViCCA – Visual Cultures, Curating and Contemporary Art -maisteriohjelmista ja Teatterikorkeakoulun LAPS -Live Art and Performance Studies -ohjelmasta. Portfoliotapaamisissa opiskelijat esittelivät työtään nykytaiteen kentän kuraattoreille ja Framen henkilökunnalle. Vuonna 2024 tapaamisiin osallistui 70 opiskelijaa ja 18 kuraattoria.

Kuvataiteen yhteisöverkosto

Frame jatkoi vuonna 2024 yhteistyötä alueellisten kuvataiteen yhteisöjen, kuten taiteilijaseurojen, gallerioiden ja yhdistysten kanssa. Tapaamisia järjestettiin vuoden aikana neljä. Tapaamisten tarkoituksena on vahvistaa organisaatioiden välistä vertaisoppimista ja -tukea: jakaa ajankohtaista tietoa ja osaamista sekä miettiä yhdessä keinoja kuvataiteen alan vahvistamiseksi ja rahoituksen kasvattamiseksi. Vuoden aikana erityisenä painopisteenä oli toimijoiden hyvän hallinnon kehittäminen, ja keväällä julkaistiin toimijoiden avulla koottu hallinto-opas pienille taidetoimijoille.

Yhteistyö ja pysyvät verkostot

Framen toimintastrategia perustuu tiiviiseen yhteistyöhön nykytaiteen alan toimijoiden kanssa. Vahvat kotimaiset ja kansainväliset verkostot ovat edellytys nykytaiteen kansainväliselle toiminnalle. Säätiön kotimaisia yhteistyökumppaneita ovat kaikki keskeiset kuvataidetoimijat Suomessa. Vuonna 2024 teimme yhteistyötä 58 eri organisaation ja lisäksi yli 60 kuvataiteen yhteisöverkostoon kuuluvan toimijan kanssa.

Frame-säätiö on Kulta ry:n ja Kuvataiteen talo -yhdistyksen jäsen ja kuuluu Suomen taiteenalojen tiedotuskeskusten muodostamaan TAIVE-verkostoon. Vuonna 2024 osallistuimme myös opetus- ja kulttuuriministeriön kokoamaan, kulttuurialan tilasto- ja tietoperustaa kehittävään verkostoon. Frame on mukana kehittämässä kuvataiteen ekologista kestävyyttä Kestävän kuvataiteen verkostossa. Kansainvälisiä verkostojamme ovat eurooppalaisista kumppaniorganisaatioista koostuva verkosto VAP – Visual Art Platform ja ICOM – the International Council of Museums.

Tässä osiossa ääneen pääsevät Framen apurahansaajat. He kertovat kansainvälisistä hankkeistaan ja siitä, millaisia vaikutuksia Framen myöntämällä apurahalla on ollut heidän kansainväliseen uraansa. Hankkeistaan kertovat taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä, Inari Sandell sekä Toni R. Toivonen.

Taiteilijoiden haastattelut on julkaistu Framen blogissa. Lue ne täällä.

Inari Sandellin yksityisnäyttely ’Butterfly Logic’ Fundació Joan Miró -museon Espai 13 -tilassa vuonna 2024. Kuva: Inari Sandell

 Hallitus ja henkilöstö

Säätiön vakituiseen henkilökuntaan kuuluivat: toimitusjohtaja Raija Koli (31.7. asti), toimitusjohtaja Juha Huuskonen (1.8. alkaen), viestintäpäällikkö Rosa Kuosmanen, ohjelmapäällikkö Jussi Koitela (30.6. alkaen työvapaalla), apurahakoordinaattori Veera Lizé, hallintopäällikkö Sari Väänänen (31.3. asti) ja hallintopäällikkö Emmi Vainio (15.5. alkaen).

Säätiössä työskenteli lisäksi määräaikaisissa työsuhteissa Venetsian biennaalin projektipäällikkö Ellinor Zetterberg, ohjelmakoordinaattori Arvid van der Rijt (1.8. alkaen), tiedottaja Katri Kuisma, viestintäassistentti Daniel Rasela, ohjelma-assistentit Arvid van der Rijt (Svenska Kulturfondenin Lärling-apuraha 31.7. asti) ja Mathilde Palenius (Svenska Kulturfondenin Lärling-apuraha 1.8. alkaen), vastuullisuuskoordinaattori Fran Trento, Vihreä taide -projektipäällikkö Saara Korpela ja tuotantoharjoittelija Iida Heiskala, Venetsian biennaalin projektikoordinaattori Francesco Raccanelli ja Suomen paviljongin korkeakouluharjoittelijat Elmo Holopainen, Jenna Mutanen, Maaria Mustakallio ja Rebecca Yallop.

Palkkaa, palkkioita ja työkorvauksia maksettiin yhteensä 74 henkilölle. Toimitusjohtajalle maksetut palkat (brutto) ja hallituksen kokouspalkkiot olivat 88 220 euroa.

Framen hallituksen jäsenet kolmivuotiskaudella 2024–2027:

toiminnanjohtaja Oskari Nokso-Koivisto (puheenjohtaja)
taiteilija James Prevett
taiteilija Tellervo Kalleinen
taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen
toimitusjohtaja Outi Kuittinen
väitöskirjatutkija Anna Talasniemi
dekaani Hanna Johansson

Hallitus päättää säätiön strategiasta, vahvistaa vuosittaisen toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä säätiön tilinpäätöksen.

Tilikauden aikana säätiön sääntöihin tehtiin opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta muutos koskien hallituksen nimeämistä. Jatkossa säätiön hallitus täydentää itse itseään. Sääntömuutos hyväksyttiin hallituksen kokouksessa 25.3.2024.

 

Valtuuskunta

Framen valtuuskunnan tehtävänä on ylläpitää, luoda ja kehittää säätiön tarkoitusta tukevia yhteiskuntasuhteita ja antaa hallitukselle lausuntoja toiminnan kehittämistä koskevissa laajakantoisissa asioissa. Valtuuskunta kokoontui 12.12.2024.

Valtuuskunta 2024–2027:

• Bioart Society, Eliisa Suvanto
• Espoon kaupunki, Lauri Ajosmäki
• GlobeArtPoint, Yvapurü Samaniego Bonnin
• Helsingin kaupunki, Taru Tappola
• Helsinki International Artist Programme HIAP, Satu Herrala
• Lahden kaupunki, Tuulia Tuomi
• Lapin yliopisto, Satu Miettinen
• Oulun kaupunki, Selina Väliheikki
• Pro Artibus, Mikaela Lostedt
• Suomen Taideakatemian säätiö, Erica Nyholm
• Suomen Taideyhdistys, Asko Mäkelä
• Suomen Taiteilijaseura, Savu E. Korteniemi, Lauri Astala ja Katri Naukkarinen
• Taiteen perusopetusliitto, Viivi Seirala
• Tampereen kaupunki, Selma Green
• Turun kaupunki, Satu Pajarre
• Vantaan kaupunki, Pauliina Kaasalainen

Rahoitus

Frame-säätiö sai vuonna 2024 opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustusta sekä erityisavustusta apurahoihin. Ministeriön myöntämää yleisavustusta leikattiin 5,3 % ja apuraha-avustusta 3,7 % suhteessa edellisvuoteen. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi erityisavustusta Venetsian paviljonkivuokriin ja Venetsian näyttelyn toteuttamiseen.

Vihreä taide -hanke toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä NextGenerationEU-rakennetuella sekä hankekumppaneiden omarahoituksella. Islands of Kinship -hankkeen rahoitus koostui Luova Eurooppa -rahoituksesta ja Framen omarahoituksesta. Curatorial Fellowship -hankkeen rahoittaja toimii Koneen Säätiö. Venetsian biennaalin näyttelytuotantoon 2023–2024 tukea myönsivät Koneen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Näkövammaisten liitto ja Suomen Rooman-suurlähetystö.

Yleisavustus

Säätiö sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä yleisavustusta 682 000 euroa (2023: 720 000 €). Yleisavustus käytettiin kattamaan ohjelmatoiminnan, Venetsian biennaalin Suomen näyttelyn, viestinnän ja hallinnon kuluja, jotka vuonna 2024 olivat yhteensä 349 184 euroa. Henkilöstökulut olivat 429 636 euroa. Muuta toiminnan rahoitusta oli 102 699,70 euroa (katso alla, yleisavustukseen sisältyvät hankkeet).

Hallinnon kuluihin ja henkilöstökuluihin sisältyvät apurahahakujen ja -selvitysten hallinnointikulut (apurahakoordinaattorin palkka, hallinto- ja ohjelmistokulut ja apurahatoimikunnan palkkiot) sekä apurahajärjestelmän uusiminen.

Yleisavustukseen sisältyvät hankkeet

Frame Curatorial Research Fellowship

Koneen Säätiö myönsi säätiölle 120 000 euroa vuonna 2020 alkaneeseen Curatorial Research Fellowship -ohjelmaan. Tukeen sisältyi 44 800 euroa henkilökohtaisia apurahoja, jotka Koneen säätiö maksoi suoraan kuraattoreille, ja 75 200 euroa, jotka maksettiin Framelle hankkeen toteutukseen. Hanke sai pandemian vuoksi jatkoaikaa ja päättyy maaliskuussa 2025. Vuodelle 2024 käytettäväksi siirtyi vuodelta 2023 16 128,96 euroa ja sen lisäksi hankkeelle kohdistui rahoituksen loppuosa 24 800 euroa. Tuesta toteutui 36 496,14 euroa ja 4 432,82 euroa siirtyy vuodelle 2025.

Islands of Kinship (ISLOKIN)

Luova Eurooppa -ohjelma myönsi säätiölle 151 829 euroa vuosina 2022–2024 toteutettavalle Islands of Kinship -hankkeelle. Lisäksi Opetushallitus myönsi hankkeelle kansallista vastinrahaa 19 300 euroa (toteutunut 2022–2023). Framen omarahoitusosuus koko hankekaudella oli 19 480,43 euroa.

Vuodelle 2024 EU-hankerahoitusta kohdistui 15 183 euroa, joka maksettiin loppuraportin yhteydessä hankkeen päätyttyä. Rahoitus toteutui kokonaisuudessaan. Framen omarahoitusosuus vuonna 2024 oli 6 843,62 euroa.

Vihreä taide (Ekolaskuri)

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Vihreä taide -hankkeelle (2023–2024) yhteensä 120 000 euroa kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea, joka on osa Euroopan unionin rahoittamaa NextGenerationEU-ohjelmaa. Muu rahoitus muodostui hankekumppaneiden 6 000 euron rahoituksesta ja Framen omarahoituksesta 17 497,90 euroa.

Vuodelle 2024 ministeriön rahoitusta kohdistui 45 492,61 euroa, joka sisälsi 33 492,61 euroa vuodelta 2023 siirtynyttä rahoitusta sekä rahoituksen viimeisen erän 12 000 euroa. Sen lisäksi hankekumppanit rahoittivat hanketta 2 500 erolla ja Framen omarahoitusosuus vuonna 2024 oli 14 497,90 euroa.

 

Apurahat

Säätiö sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustuksena 260 000 euroa jaettavaksi apurahoina. Framen apurahoja haettiin yhteensä 2 294 316 eurolla. Vuonna 2024 Frame myönsi apurahoina nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin yhteensä 287 383 euroa. Näistä 4 883 euroa myönnettiin uudelleen vuoden 2024 peruuntuneista ja palautuneista apurahoista ja 22 500 euroa myönnettiin uudelleen vuoden 2023 peruuntuneista ja palautuneista apurahoista. Lisäksi vuodelta 2024 siirtyy apurahoja uudelleen jaettavaksi vuodelle 2025 8 161 euroa ja vuodelta 2023 ministeriölle palautettavaksi 497 euroa.

 

Venetsian taidebiennaali 2024

Suomen paviljongin näyttelyyn kohdennettua rahoitusta siirtyi edelliseltä tilikaudelta 297 795,78 euroa, joka sisälsi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän, näyttelyn toteuttamiseen tarkoitetun erityisavustuksen 190 000 euroa sekä Koneen Säätiön ja Näkövammaisten liiton tukea yhteensä 107 795,78 euroa. Lisäksi vuonna 2024 Suomen Rooman-suurlähetystö tuki näyttelyä 2 000 eurolla ja opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi paviljonkivuokratukea 41 726 euroa. Rahoitukset toteutuivat kokonaisuudessaan. Vuonna 2024 yleisavustuksesta Venetsian biennaalin tuotantoon kohdistui 78 947,71€.

Venetsian näyttelyhanke jakautui kahdelle vuodelle. Vuosina 2023–2024 muun rahoituksen osuus (erityisavustukset ja muu rahoitus näyttelyyn) oli 374 500 euroa ja Framen yleisavustuksesta kohdistettu osuus yhteensä 137 245 euroa. Paviljonkivuokriin kohdistui opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta yhteensä 81 526 euroa.

 

Tulos

Säätiön vuoden 2024 tuotot olivat 1 390 660,49 euroa (2023: 1 684 194,75€) ja toteutuneet kulut olivat yhteensä 1 385 194,88 euroa (2023: 1 676 784,15€). Toteutuma sisältää seuraavalle vuodelle siirtyvän osuuden 4 432,82 euroa Curatorial Research Fellowship hankerahoitusta. Toiminnan tulos oli 5 465,61 ylijäämäinen (2023: 7 410,60€ ylijäämäinen). Säätiön omavaraisuusaste oli 38 % (2023: 12 % ).

 

Sijoitusomaisuus

Säätiön peruspääoma ja vapaa oma pääoma sijoitettiin sääntöjen mukaan ja säätiön varainhoito perustuu hallituksen hyväksymään suunnitelmaan. Varainhoitaja Aktia vastaa säätiön pääoman sijoittamisesta täyden valtakirjan omaisuudenhoidolla.

Säätiön oma pääoma on 31.12.2024 82 849,99 euroa (2023: 77 384€). Säätiön sijoitusomaisuuden markkina-arvo 31.12.2024 on 200 985,11€ (2023: 189 692,68€).

 

Oleelliset tapahtumat tilikaudella ja tilikauden jälkeen

15.12.2024 säätiölle avattiin Nordeaan luottolimiitti 120 000€, joka on voimassa 31.3.2025 asti. Sen avulla voidaan tarvittaessa kattaa alkuvuoden 2025 kassavajetta, joka voi syntyä vuoden 2025 rahoitusten myöntöaikataulujen takia. Tilikauden päättymisen jälkeen ja tilinpäätöksen laatimisen välillä ei ollut oleellisia säätiön taloudelliseen tilanteeseen vaikuttavia tapahtumia, joilla olisi ollut vaikutusta vuoden 2024 tilinpäätökseen.

 

Tilintarkastajat

Säätiön tilintarkastajana toimi Hannele Stenmark KHT (BDO Oy) ja varatilintarkastajana BDO Oy. Säätiön kirjanpito hoidettiin Rantalainen Oy:ssä.

Venetsian biennaali, Suomen paviljonki

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Koneen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Kirkon mediasäätiö, Näkövammaisten liitto, Suomen suurlähetystö Roomassa, Pelham Communications, muiden maiden komissaariorganisaatiot.

Näyttelyjulkaisu: K. Verlag, Samuli Saarinen
Näyttelytuotanto: Rebiennale s.r.l, We exhibit, Kenno Filmi, Artlab, Taktiili Oy, Väylä ry, Artek, Venice Art Logistics, MTAB, Studio Architetture Precarie, Attiva Servizi

Islands of Kinship

Jindřich Chalupecký Society (Praha, Tsekin tasavalta), Faculty of things that can’t be learned (Bitola/ Skopje, Makedonia) Julius Koller Society (Bratislava, Slovakia), Latvian Centre for Contemporary Art – LCCA (Riika, Latvia), Temporary Gallery (Köln, Saksa), Stroom Den Haag (Haag, Hollanti)

Asiantuntijavierasohjelma

CPR Curatorial Program for Research, IASPIS, Office for Contemporary Art Norway, AV-arkki, FLASH – Valotaiteen Seura, Taidemaalariliitto, Osuuskunta Vinde

Gwangjun biennaali, Suomen paviljonki

Gwangju Biennale Foundation, Suomen Soulin suurlähetystö

Portfolio-tapaamiset

Aalto-yliopisto (ViCCA-maisteriohjelma ja valokuvauksen maisteriohjelma), Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (LAPS-maisteriohjelma), Taideyliopiston Kuvataideakatemia

Frame Curatorial Research Fellowship

EVA International, Casco Art Institute, Van Abbemuseum, Queens Museum

HICP

HIAP – Helsinki International Artist Programme

Tapahtumat

Kohta, Bioart Society, Station of Commons, African Art Book Fair, De Appel, Amsterdam, Stroom Den Haag

Vaikuttaminen

Suomen Taiteilijaseura, Kuvasto, Kansallisgalleria, Kiasma, Kulta ry ja sen jäsenistö, Taiteen tiedotuskeskukset, Kuvataiteen talo ry, Taiteen edistämiskeskus, Cupore, Kuvataideyhteisöt, taiteilijaseurat ja galleriat

Kestävän kuvataiteen verkosto

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin Taidehalli, HIAP – Helsinki International Artist Programme, IHME Helsinki, Mustarinda-seura, Pro Artibus -säätiö, Suomen Kansallisgalleria, Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit, Suomen museoliitto, Suomen Taiteilijaseura, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia

Viestintä ja tilastointi

Opetus- ja kulttuuriministeriö / Tilasto- ja tietoperusta -verkosto, Museovirasto, Katri Salmenoja, Marina Veziko, Red & Blue

Toimisto

AV-arkki, Baltic Circle, Kuvataiteen talo ry

Kaija Hinkula ryhmänäyttelyssä ’Dreaming Of Abyss’ Gallery Knipsussa, Bergenissä, Norjassa 24.5.–9.5.2024. Kuva: Thor Brødreskift

Asiantuntijavieraat ja seminaarit

Badamgarav Gantuya
Mongolialaisen kuraattorin osallistuminen HICP-kuraattoriresidenssiohjelmaan. Suomi 1 180 €

Bellò Kevin
Italialaisen kuraattorin osallistuminen HICP-kuraattoriresidenssiohjelmaan. Suomi, 290 €

Benschop Jurriaan
Berliinissä työskentelevän hollantilaisen kuraattorin ja kirjoittajan vierailu Suomessa. Suomi, 2 000 €

Correia Márcia
Kuraattorin työmatka Let’s See Where It Goes Art Festivalille Aveiroon. Portugali, 670 €

Gadó Flóra
Unkarilaisen kuraattorin ja taidekriitikon vierailu Helsingissä. Suomi, 600 €

Flis Holland
Luentomatka Lontoon yliopiston Goldsmiths’ Collegeen. Yhdistynyt kuningaskunta, 365 €

Isorättyä Teija ja työryhmä
Teija ja Pekka Isorättyän taiteilijaesittely Jean Tinguely -museossa Baselissa. Sveitsi, 2 000 €

Karppanen Joel
Oulun musiikkivideofestivaalin taiteellisen johtajan matka Buenos Airesin musiikkivideofestivaalille. Argentiina, 1 500 €

Kinnunen Aleksi
Taidejournalistin ja kriitikon työmatka Venetsian biennaaliin. Italia, 1 200 €

Kivinen Kati
Suomen paviljongin kuraattorin matka 15. Gwangjun biennaaliin. Etelä-Korea, 2 000 €

Kivinen Mia
Valotaiteen kuraattorin matka Super- market-messujen Meetings expanded -ohjelmaan Tukholmassa. Ruotsi, 1 050 €

Latvian Centre for Contemporary Art
Jaana Kokon ja Kalle Hammin osallistuminen Between Us -näyttelyn puheohjelmaan. Latvia, 1 000 €

Moore Charles
Amerikkalaisen kuraattorin ja taidekriitikon vierailu Helsingissä. Suomi, 1 100 €.

Osuuskunta Vinde
Taiwanilaisen Dimension Plus -asiantuntijaryhmän verkostoitumismatka Kemiönsaarelle. Suomi, 1 000 €

Ovchinnikova Stanislava
Helsinkiläisen taiteilija-kuraattorin osallistuminen Open Omniversal Spring un-School -tapaamiseen Pristinassa. Serbia, 550 €

Paul Debi
Dublinilaisen kuraattorin vierailu Fiskarsissa. Suomi, 880 €

Siitari Pirkko
Suomen paviljongin kuraattorin matka 15. Gwangjun biennaaliin. Etelä-Korea, 2 000 €

Siksi ry.
Kolmen ranskalaisen sarjakuvafestivaalin johtajan matka Suomeen. Suomi, 2 000 €

Simons Evelyn
Belgialaisen kuraattorin osallistuminen HICP-kuraattoriresidenssiohjelmaan. Suomi, 446 €

Souto Arena Malena
Argentiinalaisen kuraattorin osallistuminen HICP-kuraattoriresidenssiohjelmaan. Suomi, 2 982 €

Suvanto Eliisa ja työryhmä
Eliisa Suvannon ja Anna Jensenin työmatka maataiteen arkistoissa ja kohteissa Teksasissa ja New Mexicossa. Yhdysvallat, 1 000 €

Stanley Schtinter
Audiovisuaalisen taidekentän vaikuttajan Stanley Schtinterin verkostoitumismatka Helsinkiin. Yhdistynyt kuningaskunta, 1 500 €

Viitamies Eino
Freelance-kirjoittajan matka Lyonin Biennaaliin. Ranska, 900 €

 

Biennaalit, triennaalit ja festivaalit

Andreoletti Tea
Yellowcake-teoksen esittäminen Periferico-festivaalilla Modenassa. Italia, 800€

Ang Siew Ching
Spirited City -teoksen esittäminen Oberhausenin kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaalilla. Saksa 300 €

Anttonen Riikka
Osallistuminen Tallinn Applied Art Triennaleen Tallinnassa. Viro, 500 €

Bikauskas Vytautas
Osallistuminen Piksel-festivaaliin Bergenissä. Norja, 400 €

Caginli Baran
Osallistuminen 11. Bucharest Biennialiin. Romania, 390 €

Ekström Saara
Osallistuminen Yale School of Architecturen järjestämään Shapes of Time -symposiumiin. Yhdysvallat, 1 500 €

Gwangju Biennale
Nayab Noor Ikramin, Hertta Kiiskin, Maija Tammin ja Sampsa Virkajärven osallistuminen Suomen paviljongin näyttelyyn 15. Gwangjun biennaalissa. Etelä-Korea, 15 000 €

Helander Marja
Osallistuminen Encontros Da Imagem -festivaalin avajaisviikonloppuun Bragassa. Portugali, 260 €

Ikram Nayab Noor
Osallistuminen Suomen paviljongin näyttelyyn 15. Gwangjun biennaalissa. Etelä-Korea, 2 000 €

Isorättyä Teija ja työryhmä
Teija ja Pekka Isorättyän sekä Jaakko Niskan osallistuminen Ennova Art Biennaleen. Kiina, 2 200 €

Jauhiainen Heli ja työryhmä
Heli Jauhiaisen, Mathilda Kauppilan ja Jaakko Arolan osallistuminen Stockholm Fringe Festivaliin (STOFF) Tukholmassa. Ruotsi, 600 €

Kausalainen Essi
Esiintymismatka Chicagoon. Yhdysvallat, 1 500 €

Kiiski Hertta
Osallistuminen Suomen paviljongin näyttelyyn 15. Gwangjun biennaalissa. Etelä-Korea, 900 €

Konstfrämjandet Norrbotten
Outi Pieskin, Jenni Laitin ja Eveliina Sarapään osallistuminen Luleå Biennaaliin. Ruotsi, 5 000 €

Laukka Anni
Osallistuminen Tanegashima Space Art Light Festival -tapahtumaan. Japani, 800 €

Nousiainen Ansku ja työryhmä
Työryhmän matkakuluihin Care tent -installaation toteuttamiseen ja awareness-työhön Norbergissa. Ruotsi, 400 €

Oja Milla-Kariina
Osallistuminen 11. International Video Poetry Festivaaleille Ateenassa. Kreikka, 550 €

O’Reilly Kira
Osallistuminen Bangkok Art Biennaleen. Thaimaa, 1 000 €

Rahaa Sepideh
Osallistuminen vuoden 2024 Karachi Biennaleen. Pakistan, 2 100 €

Razavi Bita
Osallistuminen vuoden 2024 Karachi Biennaleen. Pakistan, 1 800 €

roju ja työryhmä
Athanasía Aarniosuo, Jyrki Nissinen, Shambhavi Singh ja Emmi Valve (Kutikuti) sekä Feministinen sarjakuvatoiminta Berliinin Comics Invasion -festivaalilla, Museum für Kommunikation. Saksa, 1,200 €

Räsänen Jarkko
Osallistuminen Brooklyn Film Festivalille. Yhdysvallat, 1,500 €

Tammi Maija
Osallistuminen Suomen paviljongin näyttelyyn 15. Gwangjun biennaalissa. Etelä-Korea, 900 €

Tanttu Antti
Osallistuminen Rencontres Internationales Paris/Berlin elokuva- ja mediataiteen festivaaliin Berliinissä. Saksa, 800 €

Toikka Jenni
Osallistuminen Rencontres Internationales Paris/Berlin elokuva- ja mediataiteen festivaalille Berliinissä. Saksa, 800 €

Venna Emmi
Osallistuminen taiteilijana esitystaideteoksen kiertueelle. Ranska, 700 €

Viljakka Siiri
Osallistuminen Columbuksen CXC-sarjakuvafestivaaleille ja expoon. Yhdysvallat, 800 €

Wright Timo
Osallistuminen Rencontres Internationales Paris/Berlin elokuva- ja mediataiteen festivaalille Berliinissä. Saksa, 755 €

Yildiz Müge
Osallistuminen 68. BFI London Film Festival -tapahtumaan teoksella Non/Living Lontoon ICA:ssa. Iso-Britannia, 400 €

 

Julkaisut

Feminist Culture House ry
Intersectional Feminist Calendar 2025. Suomi, 2 500 €

Hämeenlinnan taidemuseo
Jukka Korkeilan taiteellista työskentelyä taustoittavan ja tarkastelevan kansainvälisen julkaisun käännöskuluihin ja kirjoittajapalkkioihin. Suomi, 3 000 €

Lecklin Johanna
Esseekirjan Hidden stories, disappeared images kirjoittajapalkkioihin. Suomi, 4 000 €

Manninen Tuomo
WE-hybridijulkaisun painatuskuluihin ja kirjoittajapalkkioihin. Suomi, 2 000 €

Merenmies Elina
Julkaisun Kaikki Näkyy, Allt är synligt, Everything shows käännös- ja painatuskuluihin. Suomi, 3 000 €

Sutela Jenna
Taiteilijajulkaisun toteutukseen. Saksa, 2 000 €

Rope Jenni
Studio-kirjan julkaisukuluihin. Suomi, 2 000 €

Rousseau Gregoire ja työryhmä
WAVES: Radio as Collective Imagination -julkaisun painatuskuluihin. Saksa, 2 200 €

Stiftelsen Kunstkritikk
Suomalaista taidekenttää käsittelevien Kunstkritikk-verkkolehdessä julkaistavien tekstien kirjoitus- ja käännöspalkkioihin. Suomi, 7 000 €

Toivonen Toni
Kuvataiteilija Toni R. Toivosen teoksia ja prosessia käsittelevän kansainvälisen julkaisun painatuskuluihin. Suomi, 4 000 €

Zambon Filippo
Julkaisun Goodbye Meadows käännöspalkkioihin ja painatuskuluihin. Suomi, 1 000 €

 

Messut

Arffman Anni ja työryhmä
Anni Arffman, Moosa Myllykangas ja Tiina Vehkaperä Oulun taiteilijaseura 63 ry:n Galleria 5:n messuosastolla Supermarket-messuilla Tukholmassa. Ruotsi, 1 700 €

Etelä-Karjalan Taiteilijaseura Ry
Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran Taidekeskus Itä Supermarket-messuilla Tukholmassa. Ruotsi, 3 000 €

Huhta Aapo
Osallistuminen Paris Photo -messuille amerikkalaisen Momentum Fine Art -gallerian kanssa. Ranska, 750 €

Kaila Tuukka ja työryhmä
Tuukka Kailan ja Timo Vaittisen osallistuminen Berlin Miss Read -taidekirjamessuille. Saksa, 1 000 €

Timjune Tianjun
Osallistuminen Paris Photo -taidemessuille. Ranska, 500 €

Lin Chih-Tung ja työryhmä
Osallistuminen Fair Enough Art Book Fair -kirjamessuille Tallinnassa. Viro, 300 €

Temnikova & Kasela, Helsinki
Jenna Sutelan osallistuminen Lontoon Frieze -taidemessuille. Yhdistynyt kuningaskunta, 5 000 €

Toivonen Toni R.
Osallistuminen The Armory Show -messuille New Yorkissa Galerie Forsblomin kanssa. Yhdysvallat, 700 €

Toni Jouni
Osallistuminen Enter Art Fair -messuille Kööpenhaminassa alankomaalaisen Rademakers Galleryn osastolla. Tanska, 700 €

Turunen Aki
Osallistuminen CHART- ja ENTER-messuille Kööpenhaminassa. Tanska, 250 €

Vatanen Niina
Osallistuminen Paris Photo -taidemessuille. Ranska, 500 €

 

Ryhmänäyttelyt

Ágora – Cultura e Desporto do Porto
Outi Pieskin osallistuminen ryhmänäyttelyyn Galeria Municipal do Porto -galleriassa. Portugali, 3 000 €

Aikio Matti
Osallistuminen Nikima Jagudajevin Basically-näyttelyyn mumok-museos- sa Wienissä. Itävalta, 1 000 €

Autio Jaakko
Osallistuminen yhteistyönäyttelyyn NART-galleriassa Narvassa. Viro, 500 €

Bau Mustonen Maarit
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Galerie für Zeitgenössische Kunst -galleriassa Leipzigissa. Saksa, 1 000 €

Bergen Kunsthall
Lada Suomenrinne, Mustarinda ja Jenna Sutela Earthworks-näyttelyssä Bergenin taidehallissa. Norja, 5 000 €

Buffalo Fine Arts Academy
Felipe de Ávila Franco, Alma Heikkilä, Juha Pekka Matias Laakkonen, Vidha Saumya ja Jenna Sutela After the Sun — Forecasts from the North -näyttelyssä Buffalo AKG Art Museumissa. Yhdysvallat, 8 500 €

Cemin Laura
Osallistuminen Love is Louder -ryhmänäyttelyyn Brysselin Bozarissa. Belgia, 700 €

Eesti Rahandusministeerium
Mark Niskanen, Hans Rosenström, Nastja Säde Rönkkö, Jani-Matti Salo ja Pia Sirén Enter Woodland Spirits -ryhmänäyttelyssä Tartossa. Viro, 4 500 €

Fox Maija
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Berliinin Soft Power -taidetilassa.
Saksa, 1 000 €

Goman Jussi
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Alice Folker Galleryssä Kööpenhaminassa. Tanska, 190 €

Hakovirta Jenni
Osallistuminen Bodøn Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 -näyttelyyn Nordlandsmuseetissa. Norja, 1,000 €

Hietanen Liisa
Osallistuminen viiden pohjoismaisen tekstiilitaiteilijan ryhmänäyttelyyn Salhusissa, Galleri Salhus ja Tekstilindustrimuseet. Norja, 1 000 €

Hinkula Kaija
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Galleria T/aborissa Wienissä. Itävalta, 500 €

Hinkula Kaija
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Knipsu-galleriassa Bergenissä. Norja, 1 000 €

Hintikka Matti ja työryhmä
Matti Hintikka, Kuutti Lavonen, Heimo Suntio ja Juhani Tuominen yhteisnäyttelyssä Galleria Krebsenissä Kööpenhaminassa. Tanska, 2 500 €

Ho Tze Yeung ja työryhmä
Tze Yeung Hon ja Kholod Hawashin performanssit yhteistyössä brittiläisen Josh Spearin kanssa Lontoon ICA:ssa Suomen Britannian- ja Irlannin-insituutin kutsumana. Yhdistynyt kuningaskunta 2 700 €

Hyvönen Einari
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Tuesday to Friday -galleriassa Valenciassa. Espanja, 500 €

i dolci ry
Elina Vainion ja Tatu Nenosen paikkasidonnainen näyttely Alta Val Serianan alueella Pohjois-Italiassa. Italia, 2 000 €

In extenso
dylan ray arnold & Océane Bruel duo-näyttelyssä In extenso -taidetilassa Clermont-Ferrandissa. Ranska, 5 000 €

ISSUE Project Room
Matti Aikio Avant Joikin esityksessä Brooklyn Music Schoolilla New Yorkissa. Yhdysvallat, 2 200 €

Itkonen Tiina
Osallistumiseen ryhmänäyttelyyn New York Public Libraryssa. Yhdysvallat, 1 900 €

Kai Art Center
Tuomas A. Laitinen duo-näyttelyssä Kristina Õllekin kanssa Kai Art Centerissa Tallinnassa. Viro, 4 000 €

Kina Jonna
Osallistuminen Poetics of Encryption -näyttelyyn KW Institute for Contemporary Artissa Berliinissä. Saksa, 2 000 €

Leinonen Ari-Pekka
ele-gi-eli -ääniperformanssin esittäminen Magma Maria -gallerian järjestämässä tapahtumassa Offenbachissa. Saksa, 550 €

Lu Yufan
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Tallinnan valokuvataiteen museon Seek-galleriassa. Viro, 400 €

Paradise Works
Jere Vainio, Timo Vaittinen ja SASHA-PASHA-duo The Unbearable Lightness of Being -yhteisnäyttelyssä manchesterilaisten tekstiilitaiteilijoiden kanssa. Yhdistynyt kuningaskunta, 3 000 €

Pirilä Marja
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Tokion valokuvataiteen museossa, taiteilijatapaaminen sekä osallistuminen näyttelyyn Poetic Sape -galleriassa Tokiossa. Japani, 2 000 €

SA Kunstihoone
Maija Mustosen osallistuminen Hold Me Tender -näyttelyyn Medūza-galleriassa Vilnassa. Liettua, 2 500 €

SA Kunstihoone
Jaana Kokko Difficult Pasts. Connected Worlds -ryhmänäyttelyssä Tallinnan taidehallissa. Viro, 1 300 €

Smith Juliana Irene
Osallistuminen Unknown Benevolence -ryhmänäyttelyyn Hafnarborgin museossa. Islanti, 800 €

The Akureyri Art Museum
Marja Helanderin osallistuminen ryhmänäyttelyyn Akureyrissä. Islanti, 3 000 €

The University of Auckland Foundation
Matthew Cowan, Miklos Gaál, Henna-Riikka Halonen, Ilya Orlov, Mirimari Väyrynen ja Denise Ziegler ryhmänäyttelyssä Gus Fisher Galleryssa Aucklandissa. Uusi-Seelanti, 6 000 €

Viialainen Timo
Osallistuminen ryhmänäyttelyyn Bohemia Farmstudiolla sekä performanssifestivaali Malamutiin. Tšekki, 400 €

 

Yksityisnäyttelyt

Association de la Ferme-Asile
Sasha Huberin yksityisnäyttely You Name It. Järjestetty yhteistyössä Toronton The Power Plant Contemporary Art Galleryn kanssa. Sveitsi, 8 000 €

Bergman Anders
Yksityisnäyttely Resende Modern Art Museumissa Rio de Janeirossa. Brasilia, 800 €

Juan Duarte
Yksityisnäyttely Klaipedan kulttuurikeskuksessa. Liettua, 500 €

Fullersta Gård, Huddinge municipality
Saara Ekströmin yksityisnäyttely Waste and Wonder. Ruotsi, 4 000 €

Fundació Joan Miró
Inari Sandellin yksityisnäyttely Barcelonassa osana Irina Muttin kuratoimaa näyttelysarjaa. Espanja, 4 000 €

Galleri Format
Sheung Yiun yksityisnäyttely Malmössä. Ruotsi, 2 800 €

Griniuk Marija
Yksityisnäyttely Aguelimuseetissa Salassa. Ruotsi, 300 €

Inkerö Artor Jesus
Taideteosten kuljetuskuluihin yksityisnäyttelyyn Noon Projects -galleriassa Los Angelesissa. Yhdysvallat, 900 €

Jartti Tero
Yksityisnäyttely Galleria Okapissa Tallinnassa. Viro, 200 €

Kahila Antero
Antero Kahila duonäyttelyssä Ilkka Sariolan kanssa Galerie Wolf & Galentzissa Berliinissä. Saksa, 900 €

Kaunas Artists’ House
Kristoffer Ala-Ketolan näyttely Belly-up Dream (Dog or Fish?). Liettua, 1 500 €

Kivivirta Kirsi
Osallistuminen duonäyttelyyn HB381-galleriassa New Yorkissa. Yhdysvallat, 650 €

Kopkina Natalia
Yksityisnäyttelyy Skopjessa Zrno-festivaalin yhteydessä. Makedonia, 800 €

Lithuanian Artists’ Association gallery Arka
Teemu Mäen yksityisnäyttely Vilnassa. Liettua, 4 800 €

Lohiniva Veera
Yksityisnäyttely Candyland-galleriassa Tukholmassa. Ruotsi, 600 €

Luostarinen Emelie
Yksityisnäyttely Climate Control -galleriassa San Franciscossa. Yhdysvallat, 2 000 €

Ohiri Karl ja työryhmä
Karl Ohirin ja Riikka Kassisen yksityisnäyttely Autograph Galleryssa Lontoossa. Yhdistynyt kuningaskunta, 2 275 €

Pieski Outi ja työryhmä
Yleisötapahtuma osana Outi Pieskin yksityisnäyttelyä St Ivesin Tatessa. Yhdistynyt kuningaskunta, 4 500 €

Pussinen Antti
Yksityisnäyttely R8m-galleriassa Kölnissä. Saksa, 500 €

Saarinen Ssi ja työryhmä
Iida Jonssonin ja Ssi Saarisen näyttely inter.pblc -näyttelytilassa Kööpenhaminassa. Tanska, 2 500 €

Sarpaniemi Emma
Yksityisnäyttely Miettinen Collectionin Salon Dahlmannissa Berliinissä. Saksa, 2 500 €

Sihvonen Eetu ja työryhmä
Eetu Sihvonen ja Man Yau duonäyttelyssä Temnikova & Kasela -galleriassa Tallinnassa. Viro, 3 000 €

Stichting P/////AKT
Bita Razavin yksityisnäyttely. Alankomaat, 2 450 €

Suomenrinne Lada
Jenni Laiti, Lada Suomenrinne ja Sata Taas Skövden taidemuseossa. Ruotsi, 350 €

Tammi Maija
Yksityisnäyttely MU Hybrid Art Housessa Eindhovenissa. Alankomaat, 2 000 €

Tammisaari Tuukka
Yksityisnäyttely Kristof De Clercq -galleriassa Gentissä. Belgia, 1 250 €

Tate
Outi Pieskin yksityisnäyttely St Ivesissa. Yhdistynyt kuningaskunta, 6 000 €

The Showroom
Sasha Huberin & Petri Saarikon näyttely Sleep / Lullabies. Yhdistynyt kuningaskunta, 6 000 €

Tuori Anna
Yksityisnäyttely Galerie Suzanne Tarasievessä Maraisissa Pariisissa. Ranska, 3 000 €

van Ingen Juha
Paikkasidonnaisen virtuaaliveistoksen julkistaminen Tokiossa.
Japani, 1 500 €

Sepideh Rahaan teos ’Songs To Earth, Songs To Seeds’ Karachi Biennalessa, Pakistanissa 2024.