18/09/2024

Uutiset

Kuvataidekohteissa tehtiin viime vuonna kaikkien aikojen käyntiennätys

Suomalaisten taidemuseoiden ja taidegallerioiden käyntimäärät kasvoivat ennätyslukemiin viime vuonna, kertoo Framen julkaisema kuvataiteen tilasto. Gallerioiden teosmyynti sen sijaan hidastui edellisvuodesta.

Suomalaisiin kuvataidekohteisiin tehtiin kaikkiaan 5,2 miljoonaa käyntiä vuonna 2023. Lukema on kaikkien aikojen ennätys ja 30 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Tieto selviää nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin julkaisemista kuvataiteen tilastoista. Vuositilasto on järjestyksessään kahdeksas.

Erityisesti useat taidemuseokohteet tekivät viime vuonna kävijäennätyksiä. Vuoden 2023 aikana Suomen 67 taidemuseokohteeseen tehtiin yhteensä 3 miljoonaa käyntiä, mikä tarkoittaa 37 prosentin kasvua edellisvuoteen nähden.

Viisi suosituinta taidemuseokohdetta olivat Helsingissä sijaitsevat Ateneum (533 961 käyntiä), Nykytaiteen museo Kiasma (304 078), Amos Rex (253 627), Helsingin Taidemuseo HAM (108 537) sekä espoolainen EMMA – Espoon modernin taiteen museo (199 034). Pääkaupunkiseudun ulkopuolella suosituin taidemuseo oli Turun Aboa Vetus & Ars Nova 97 162 käynnillä.

Kuvataidetapahtumiin, kuten biennaaleihin ja kesänäyttelyihin, tehtiin yhteensä noin 600 000 käyntiä. Luvussa on mukana 26 kuvataidetapahtumaa.


Gallerioiden käyntimäärät kasvoivat, mutta teosmyynti laski

Vuonna 2023 Suomessa toimi 122 tilastoinnin piirissä olevaa taidegalleriaa 32 eri paikkakunnalla. Gallerioihin tehtiin vuoden aikana noin 1,5 miljoonaa käyntiä, joka on 0,3 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Gallerioiden järjestämissä yli 900 näyttelyssä oli esillä yhteensä 2 800 taiteilijan teoksia.

Gallerioiden ilmoittama teosmyynti laski tuntuvasti edellisvuoden lukemista. Tilastokyselyyn vastanneiden gallerioiden teosmyynti oli yhteensä noin 6,9 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna se oli 9,8 miljoonaa euroa. Suurin osa myynnistä oli nytkin yksityisten gallerioiden tekemää. Teoksia myytiin yhteensä yli 2 500.

“Ennätykselliset kävijämäärät kertovat, että yleisön kiinnostus kuvataidetta kohtaan on suurta. Se on myös tunnustus kuvataidekentän tuottamien sisältöjen korkeasta laadusta. Tilastojen tuottama tieto ilmentää myös yhteiskunnallisten tilanteiden vaikutuksia kuvataiteen alaan. Esimerkiksi taidekauppa reagoi herkästi epävarmaan taloustilanteeseen, joka selvästi hidasti viime vuonna kuluttajien taidehankintoja”, sanoo Framen viestintäpäällikkö Rosa Kuosmanen.

“Kuvataiteen alan potentiaalia voitaisiin kasvattaa edelleen investoimalla vahvemmin esimerkiksi nykytaiteen vientiin, myyntiin ja myös näyttelysisältöihin.”

Framen vuosittain julkaisemassa galleriatilastossa kerrotaan kattavasti Suomessa toimivien gallerioiden näyttely- ja muusta toiminnasta, käyntimääristä, sopimus- ja korvauskäytännöistä, teosmyynnistä ja taloudesta sekä gallerioiden yhteydessä toimivien taidelainaamojen toiminnasta.

Vuonna 2023 Suomessa toimi yhteensä 40 taidelainaamoa. Kyselyyn vastanneissa taidelainaamoissa tehtiin vuonna 2023 yhteensä noin 2 200 uutta teoslainaa. Teosten lainaamisesta ja suoraostoista kertynyt myynti oli yhteensä yli 2 miljoonaa euroa.

Lataa tilastot Framen verkkosivuilta

Framen tuottama vuosittainen tilastotieto kertoo kuvataiteen toimialan muutoksista ja luo kuvaa sen moninaisesta toimijakentästä Suomessa. Nykytaiteen tiedotuskeskuksena Frame kehittää kuvataiteen tilastointia jatkossa entistäkin kattavammaksi. Tavoitteena on tuottaa jatkuvia ja vertailukelpoisia aikasarjoja, jotka mahdollistavat alan muutosten ja kehityskulkujen seuraamisen sekä tulevaisuuden ennakoinnin.

Taidemuseoiden, taidegallerioiden ja taidetapahtumien tilastot ja niiden perusteella kootut tietokortit julkaistaan vuosittain Framen verkkosivuilla. Tiedot perustuvat Framen gallerioilta ja tapahtumilta keräämiin tietoihin, Museoviraston kokoamaan Museotilastoon sekä Framen tekemään asiantuntija-arvioon.

Derby-näyttelyn avajaistilaisuus Seinäjoen taidehallissa tammikuussa 2023. Kuva: Toni Salminen