Venetsian biennaali 2019

Suomen paviljonki Venetsian 58. kansainvälisessä taidebiennaalissa (La Biennale di Venezia)

Miracle Workers -kollektiivin (MWC) näyttely A Greater Miracle of Perception on esillä Suomen Alvar Aalto -paviljongissa Venetsian 58. kansainvälisessä taidebiennaalissa. Venetsian taidebiennaali avautuu yleisölle 11. toukokuuta ja on avoinna 24. marraskuuta 2019 saakka.

”Vaatii suurta henkistä sitkeyttä olla vihaamatta vihaajaa, jonka armoilla olet, ja vielä suurempaa ymmärryksen ja suvaitsevaisuuden ihmettä, ettet opeta lastasi vihaamaan.”

James Baldwin, The Fire Next Time, 1963

Miracle Workers -kollektiivin on perustanut monialainen ja -kansallinen taiteilijoiden, elokuvantekijöiden, kirjoittajien, intellektuellien, esiintyjien ja aktivistien yhteisö, johon kuuluvat muun muassa kirjoittaja Maryan Abdulkarim, käsikirjoittaja-ohjaaja Khadar Ahmed, kirjailija ja elokuvantekijä Hassan Blasim, koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors, taiteilija Outi Pieski, taiteilija Leena Pukki, taiteilija Martta Tuomaala, taiteilija ja kuraattori Lorenzo Sandoval, elokuvantekijä Christopher L. Thomas ja elokuvantekijä ja tarinankertoja Suvi West sekä kuraattorit Giovanna Esposito Yussif, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung ja Christopher Wessels.

Näyttely tarkastelee ihmettä poeettisena välineenä, josta näkemyksellisyyttä ja kokemuksia voidaan ammentaa. Se realisoituu kollektiivin jäsenten yhteisinä lyhytelokuvina sekä Outi Pieskin paikkasidonnaisena installaationa. Pieskin teos viittaa saamelaisalueeseen, joka ylittää valtioiden väliset rajat. Näyttelyn myötä Suomen paviljongista muotoutuu kohtaamisten ja pysähtymisten tila, jossa kävijä voi haastaa käsityksensä kansallisesta edustuksesta sekä johonkin kuulumisesta.

”Siirrymme mahdollisuuksien rajojen ulkopuolelle, tutkimme ’epäonnistumisiksi’ tuomittuja hetkiä ja tarkastelemme kuuntelemista ja näkemistä kartoittaaksemme matkaa mahdottomaan. Samalla pohdimme prosessuaalisuutta kollektiivisissa toimintatavoissa”, kollektiivi kertoo.

Näyttelyn ohessa ilmestyy Archive Booksin julkaisema kirja.

 

Avoimet tapahtumat Berliinissä, Venetsiassa, Kaarasjoella ja Helsingissä

Venetsian biennaalissa nähtävän näyttelyn lisäksi Miracle Workers -kollektiivi tuottaa sarjan Berliiniin, Venetsiaan, Kaarasjoelle ja Helsinkiin vuonna 2019 sijoittuvia avoimia tapahtumia, joissa kollektiivin toiminta manifestoituu performatiivisin, diskursiivisin, elokuvallisin ja äänellisin keinoin. Ensimmäinen tapahtumista järjestetään Berliinissä 3. huhtikuuta.

”Tuomalla yhteen monialaiset toimintatavat ja jäsentensä erilaiset taustat Miracle Workers ilmentää Suomen paviljongissa ajatusta nykytaiteen näyttelystä uudella tavalla. Kollektiivi tutkii ja haastaa myös nykytaiteen biennaalikonseptia viemällä biennaalin ulos Venetsiasta aina pohjoiseen asti”, sanoo Framen toimitusjohtaja ja näyttelyn komissaari Raija Koli.

 

Suomen Venetsian taidebiennaalin näyttelyn komissaari

Frame Contemporary Art Finland tekee suomalaisesta nykytaiteesta yhä kansainvälisempää, vahvempaa ja näkyvämpää. Frame tukee taiteen ammattilaisten kansainvälistä toimintaa sekä edistää toimijoiden yhteistyötä Suomessa ja ulkomailla. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena.

 

Tukijat

A Greater Miracle of Perception -projektin pääkumppani on Helsingin kaupunki / Helsinki Biennaali 2020.

A Greater Miracle of Perception-projektin päätukija on opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Saastamoisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Rooman-suurlähetystö.

 

#finlandinvenice2019
#miracleworkerscollective

Kuva: (vasemmalta) Sonya Lindfors, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Leena Pukki, Christopher Wessels, Khadar Ahmed, Suvi West, Outi Pieski, Martta Tuomaala, Christopher Thomas, Maryan Abdulkarim, Lorenzo Sandoval, Giovanna Esposito Yussif ja Hassan Blasim.

 

 

 

Miracle Workers -kollektiivi

Maryan Abdulkarim

synt. 1982

kirjoittaja

 

 

Khadar Ahmed

synt. 1981

käsikirjoittaja & ohjaaja

 

 

Hassan Blasim

synt. 1973

kirjailija & elokuvantekijä

Sonya Lindfors

synt. 1985

koreografi ja taiteellinen johtaja

 

 

Outi Pieski

synt. 1973

taiteilija

 

Leena Pukki

synt. 1984

taiteilija

 

 

Lorenzo Sandoval

synt. 1980

taiteilija ja kuraattori

 

 

Christopher L. Thomas

synt. 1984

kuvaaja & elokuvantekijä

 

 

Martta Tuomaala

synt. 1983

taiteilija

 

 

Suvi West

synt. 1982

tarinankertoja & elokuvantekijä

 

 

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung

synt. 1977

kuraattori

 

 

Christopher Wessels

synt. 1976

kuraattori

Giovanna Esposito Yussif

synt. 1981

kuraattori