Venetsian biennaali 2019

“Jos ajatellaan, että ihmiset ovat olleet tekemisissä sen kanssa, mikä on mahdollista, ja että ‘tämän päivän maailma on tällaisten, ihmisten luomien mahdollisten asioiden tulos’, kuten Sun Ra on sanonut, niin millaisi tuloksia syntyisi, jos kuviteltaisiin ja oltaisiin tekemisissä mahdottoman kanssa?” Miracle Workers Collective, 2018    

Miracle Workers Collective toteuttaa vuoden 2019 Venetsian taidebiennaalin Suomen Alvar Aalto -paviljongin näyttelyn. Kollektiivin perustajajäseniin kuuluvat kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, taiteilija ja aktivisti Outi Pieski, avustavat kuraattorit Giovanna Esposito Yussif ja Christopher Wessels sekä tilasuunnittelija Lorenzo Sandoval.

“On suuri kunnia työskennellä kollektiivina ja kollektiivissa, jonka nämä älykkäät ja uutterat yksilöt muodostavat. Kollektiivi kuvittelee ja toteuttaa Suomen Alvar Aalto -paviljonkiin kohtaamisten ja diskurssien, neuvottelun ja sovinnon, kitkan ja kuntoutuksen tilan, jossa estetiikka ja etiikka elävät rinnakkain”, sanoo kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

Näyttelyn lisäksi Miracle Workers Collective tuottaa Venetsiaan sarjan tapahtumia, joissa kollektiivin toiminta manifestoituu performatiivisin, diskursiivisin, elokuvallisin ja äänellisin keinoin. Toteutuksessa ovat mukana muiden muassa vapaa kirjoittaja ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim, kirjoittaja ja elokuvantekijä Khadar Ahmed, kirjoittaja ja elokuvantekijä Hassan Blasim, koreografi Sonya Lindfors, nykytaiteilija ja muusikko Leena Pukki, nykytaiteilija ja aktivisti Martta Tuomaala, kuvaaja Christopher L. Thomas sekä tarinankertoja Suvi West.

Näyttelyä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Avoin haku 

Frame etsi näyttelyehdotuksia 2019 Venetsian taidebiennaaliin avoimella haulla. Viisihenkisen tuomariston muodostivat Salzburgin modernin taiteen museon johtaja Sabine Breitwieser, kuraattori Natasha Ginwala, taiteilija Terike Haapoja ja Helsingin taidemuseon HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila. Framen toimitusjohtaja Raija Koli toimi tuomariston puheenjohtajana. “Ehdotus tuo uuden ja innovatiivisen lähestymistavan suomalaiseen taidemaailmaan ottaen kantaa myös pakottaviin kansainvälisiin kysymyksiin”, toteaa tuomaristo päätöksestään.

Venetsian taidebiennaali

Venetsian taidebiennaali perustettiin 1895 ja se on maailman vanhin ja tärkein nykytaiteen biennaali. Vuonna 2017 biennaaliin osallistui 86 maata. Suomi on yksi 29 maasta, jolla on oma paviljonki Giardinissa, biennaalin historiallisessa paviljonkipuistossa. Venetsian biennaalissa vieraili vuonna 2017 yli 600 000 kävijää.

 

#finlandinvenice2019
#miracleworkers

Kuva: Miracle Workers Collectiven perustajajäsenet Outi Pieski, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Giovanna Esposito Yussif, Christopher Wessels ja Lorenzo Sandoval.

Kollektiivi

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung on berliiniläisen taidetilan SAVVY Contemporaryn taiteellinen johtaja, SAVVY Journalin päätoimittaja, vuoden 2018 Dak’Art Biennaaliin vieraileva kuraattori sekä Staedelschule Frankfurtin vierailijaprofessori. Hän toimi kuratoriaalisena neuvonantajana documenta 14 -näyttelyssä Ateenassa ja Kasselissa.

 

Outi Pieski on saamelainen kuvataiteilija. Hänen työssään on usein vahva yhteys luonnon ja paikallisen kulttuurin välillä. Hän yhdistää työssään saamelaista käsityöperinnettä duodijia ja nykytaidetta saamelaisia käsittelevien keskusteluiden uudelleen avaamiseksi. Pieskin näyttely nähdään Espoon nykytaiteen museossa EMMAssa syksyllä 2018.

 

Giovanna Esposito Yussif on kuraattori ja tutkija, joka on toiminut taidehistorian, museologian ja kriittisen teorian aihealueilla. Viime vuosina hän on keskittynyt kolletiivisiin tutkimusmalleihin, kriittisyyden harjoitteisiin sekä toisinajattelun prosesseihin. Hän on yksi NÆS – Nomad Agency/Archive of Emergent Studiesin perustajista.

 

Christopher Wessels on yksi Åbo Akademissa toteutettavasta Lasten kirjasto -hankkeen kuraattoreista. Hän on Helsingin Kontulassa toimivan The Museum of Impossible Forms -taidetilan perustajajäsen ja yksi helsinkiläisen taiteilijoista ja kuraattoreista koostuneen Third Space -kollektiivin (2014–2016) perustajajäsenistä.

 

Lorenzo Sandoval työskentelee taiteellisen praktiikan, kuratoraalisten prosessien ja tilallisen suunnittelun yhtymäkohdissa. Hän on pitänyt kansainvälisiä näyttelyitä sekä osallistunut residensseihin Tanskassa, Saksassa, Portugalissa ja Keniassa. Hän on saanut  saanut nuorten kuraattoreiden Inéditos-palkinnon vuonna 2011 sekä Can Felipa ja Nogueras Blanchard -palkinnot vuonna 2012.