Venetsian biennaali 2013

Frame tuotti vuonna 2013 Venetsian biennaaliin Suomen näyttelyn Falling Trees. Näyttely jakautui poikkeuksellisesti kahteen eri paviljonkiin, kansalliseen Alvar Aalto -paviljonkiin sekä Pohjoismaiseen paviljonkiin. Näyttelyn taiteilijat olivat Antti Laitinen ja Terike Haapoja. Falling Trees -näyttelyn kuraattoreina toimivat Marko Karo, Mika Elo ja Harri Laakso, jotka muodostavat yhdessä kuraattoriryhmän Gruppo 111.

Suomen näyttely: Falling Trees

Falling Trees -näyttelykokonaisuus sai paitsi nimensä myös käsitteellisen lähtökohtansa odottamattomasta tapahtumasta vuoden 2011 Venetsian taidebiennaalissa, jossa suuri puu pirstoi kaatuessaan Aalto-paviljongin ja katkaisi esillä olleen näyttelyn ennenaikaisesti.

Terike Haapoja (s. 1974) muunsi kokonaisvaltaisilla arkkitehtonisilla eleillä Sverre Fehnin suunnitteleman Pohjoismaisen paviljongin tutkimuslaboratorioksi, jossa teknologia ja tiede asemoituvat elämän ja taiteen peruskysymysten – muistin, luontosuhteen ja kuolevaisuuden – tutkimisen välineiksi.

Antti Laitinen (s. 1975) pystytti Aalto-paviljonkiin video- ja valokuvateoksista, installaatioista ja performanssista koostuvan kokonaisuuden, jossa tinkimätön käsitteellisyys, absurdi huumori ja leikissä piilevä säännönmukaisuus löivät kättä.

”Haapojan ja Laitisen näyttelyt muodostavat eräänlaisen tiedon puutarhan, jossa tieto ei kuitenkaan ole poimittavissa suoraan puusta, kuten luokitteluun perustuvissa kasvitieteellisissä puutarhoissa tai eläintarhoissa. Tässä puutarhassa tieto merkitsee jaettua, avointa ja konkreettista osallistumista, luonnon ja sen eri lajien aktiivisen toimijuuden tunnustamista”, kertovat näyttelyn kuraattorit.

”Molemmat taiteilijat työstävät erilaisia tietämisen tapoja ja haastavat meitä ajattelemaan inhimillisiä ulottuvuuksiamme uudelta kannalta, vaikka he työskentelevätkin hyvin erilaisin tavoin ja lopputuloksin. Heidän työnsä paljastavat arvaamattomuuden arkielämämme perustassa samalla kun ne rikastuttavat kuvittelukykymme mahdollisuuksia.”

Venetsian 55. taidebiennaali järjestettiin 1.6.–24.11.2013.

Falling Trees -näyttelyn yhteistyökumppaneita olivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Aalto yliopisto, Ateneumin taidemuseo, Bukowskis, DB Schenker, EMMA, Helsingin taidemuseo, Helsingin yliopiston Ilmakehätutkimuksen keskus, Nykytaiteen museo Kiasma, ulkoasiainministeriö, Serra dei Giardini ja Suomen Rooman-suurlähetystö.

Lue Falling Trees -näyttelykatalogia

Falling Trees -näyttelyn teokset

Terike Haapoja, Pohjoismainen paviljonki

 • Suspend (2013, elektroniikkaa, ääntä, puita)

 • Anatomy of Landscape (2011/2013, lasia, elektroniikkaa, kasveja, multaa)

 • Pavilion of Species (2013, puita, kasveja, olentoja)

 • Community (2007/2013, 5-kanavainen videoinstallaatio, projisointipintoja, ääntä)

 • Succession (2008/2013, 1-kanavainen videoinstallaatio)

 • Dialogue (2008/2013, kasveja, akryyliä, elektroniikkaa, valoa, ääntä)

 • Inhale/Exhale (2008/2011, sekatekniikka: lasia, mdf-levyä, multaa, elektroniikkaa, ääntä)

Antti Laitinen, Suomen Alvar Aalto -paviljonki

 • Tree Reconstruction (2013, HD-video, näyttö)

 • Forest Square I (2013, C-print on dibond, diasec, koko: leveys 150 cm X korkeus115 cm)

 • Forest Square II (2013, C-print on dibond, diasec, size: leveys 150 cm X korkeus 115 cm)

 • Forest Square III (2013, C-print on dibond, diasec, size: leveys 180 cm X korkeus 180 cm)

 • Tree Reconstruction (2013, installaatio/esitys)

 • Untitled (Nails and Wood) (2013, 5 puupalaa nauloilla, koko: 20 X 20 X 9 cm)

 • Lake Deconstruction (2011, C-print on dibond, diasec, koko: leveys 115 cm X korkeus 80 cm)

 • It’s My Island (2007, 3-kanavainen videoprojisointi)

 • It’s My Island VI (2007, C-print on dibond, diasec, koko: leveys 115 cm X korkeus 115 cm)

Taiteilijat

Antti Laitinen (s. 1975) on suomalainen kuvataiteilija. Laitinen on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2002 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 2004. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Lontoossa ja Toulousessa ja hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin muun muassa Liverpool Biennialissa, Ateena biennaalissa ja Royal Academy of Artsissa Lontoossa. Laitinen asuu ja työskentelee Somerolla. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin Varsinais-Suomen taidepalkinto.

Laitisen teokset ovat usein installaation ja performanssin yhdistelmiä. Hän tekee usein fyysisiä rajojaan testaavia performansseja, jotka hän dokumentoi ja esittää myöhemmin näyttelykokonaisuuksissaan. Laitinen pohtii taiteessaan usein ihmistä ja luontoa fyysisyyden kautta.

 

Terike Haapoja (s. 1974) on suomalainen kuvataiteilija ja teatterintekijä. Haapoja on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2006. Haapoja on opiskellut Krakovan taideakatemiassa 1998–1999 ja Berliinissä Hochschule der Künstessa 2000.

Haapoja käyttää videotaiteessaan teknisiä kuvantamiskeinoja näyttämään luonnollisen maailman ilmiöitä. Haapojan töissä teknisen välineen etäännyttävä vaikutus on suhteessa kohteiden fyysisyyteen ja aiheisiin liittyviin eettisiin kysymyksiin. Vuonna 2012 Haapoja aloitti kirjailija ja näytelmäkirjailija Laura Gustafssonin kanssa Toisten historia -nimisen taiteellistieteellisen hankkeen, jossa tutkitaan maailmanhistoriaa eläinten näkökulmasta. Projekti pitää sisällään näyttelyitä, seminaareja, tekstejä ja interventioita, joita tekijät esittelevät projektin blogissa.

Lisäohjelma

Falling Trees -näyttelyn lisäohjelma Venetsian biennaalissa


Antti Laitinen: Tree Reconstruction Performance

30. toukokuuta klo 11–17. Suomen Alvar Aalto -paviljonki, Giardini.

Antti Laitinen koosti kotipaikkakunnallaan Somerolla viisi koivupuuta, pilkkoi ne ja kuljetti ne Venetsian Giardiniin. Viisi tonnia koivuhalkoja toimivat materiaalina perfomanssissa ja installaatiossa Suomen Alvar Aalto Paviljongin edustan nurmella. Vasaran ja naulojen avulla taiteilija muuntaa halot takaisin metsäksi.

Toisissa tiloissa -esitystaideryhmä: Olives and Stones
2.–3. heinäkuuta Alvar Aalto -paviljongin piha, Giardini.

Olives and Stones -esitys nähdään Suomen Alvar Aalto paviljongin edustalla heinäkuun 2. ja 3. päivä. Esityksessä esiintyjät tutkivat ruumiillisin harjoittein ja liikkein ei-inhimillisten elementtien ja ihmisen yhteiseloa.

Toisissa tiloissa -esitystaideryhmä aloitti toimintansa 2004 Helsingissä. Ryhmän toimintaideana on jatkuva harjoittelu, harjoite esityksen muotona ja muodonmuutos harjoitteiden yhteisenä aiheena. Ryhmä kehittelee kollektiivisia ruumillisia harjoitteita, joiden avulla päästään kosketuksiin ihmisille vieraiden olo- ja kokemusmuotojen kanssa – eli vieraillaan toisissa tiloissa.

Ryhmä kokoaa yhteen joukon suomalaisia, vaihtoehtoisen teatterin piirissä kunnostautuneita tekijöitä sekä performanssitaiteilijoita, joiden yhteisenä intohimona on etsiä uusia syitä ja muotoja esiintyjän ja yleisön kohtaamiselle.

Toisissa tiloissa -esitystaideryhmän Olives and Stones -esityksen vientiä Venetsian biennaaliin on tukenut Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) hallinnoima Arvi Kivimaan rahasto.

A Counter Order of Things -seminaari
25.–26. lokakuuta, Università IUAV di Venezia

Carl von Linnén taksonomia ei enää riitä tieteen perustaksi, mutta mitä tilalle?  A Counter Order of Things -seminaarin puhujat pohtivat tuoreesti ja moniäänisesti, kuinka taiteen, tieteen ja aktivismin vuoropuhelu muovaa tieteen käsitettä.

Seminaarin järjestelyistä vastaa Taideyliopiston Kuvataideakatemia. Yhteistyössä: Visuaalisen taiteen keskus Frame, Università IUAV di Venezia, EARN (European Art Research Network).

Seminaari on osa Suomen Falling Trees-näyttelyn lisäohjelmaa. Näyttelykokonaisuus on saanut paitsi nimensä myös käsitteellisen lähtökohtansa odottamattomasta tapahtumasta vuoden 2011 Venetsian taidebiennaalissa, jossa suuri puu pirstoi kaatuessaan Aalto-paviljongin ja katkaisi esillä olleen näyttelyn ennenaikaisesti.

Katso seminaarin ohjelma ja puhujat: EARN

Muut suomalaiset taiteilijat Venetsian biennaalissa

Suomen Falling Trees -näyttelyn ja virallisen oheisohjelman lisäksi Venetsian biennaalin aikana useat suomalaiset taiteilijat osallistuivat taidebiennaalin aikana erilaisiin näyttelyihin ja taidetapahtumiin Venetsiassa.

Suomalaistaiteilijoiden näyttelyitä ja esityksiä Venetsian taidebiennaalin 2013 aikana:


Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf

Jan-Erik Anderssonin Life on a Leaf -videoteos nähdään osana Personal Stuctures -näyttelyä Palazzo Bembossa (1.6.–24.11.2013)

http://www.personalstructures.org/


FixC Cooperative: PARALLAX View

Interventioita ja tapahtumia Venetsian kaupungin kaduilla Venetsian taidebiennaalin avajaisviikolla ja nettigalleria internetissä  (1.6.–24.11.2013)

http://www.encyclopedicpalace.com/


Infr’Action Venezia 2 – International Performance Art Festival

Garibaldi, Giardini, Castello, Arsenale & San Marco, 28.5.–1.6.2013

Esityksiä mm. seuraavilta taiteilijoilta:

John Court

Helinä Hukkataival: THREE WISE

Katri Kainulainen

Pekka Kainulainen

Magnús Logi Kristinsson

Irma Luhta

Pekka Luhta

http://infractionvenice.org/


Kuva: Laura Boxberg