25/02/2025

Uutiset

Jenna Sutela valittu Suomen paviljonkiin 61. Venetsian taidebiennaalissa

Taiteilija Jenna Sutela on valittu Suomen paviljonkiin 61. Venetsian taidebiennaalissa vuonna 2026. Näyttelyn kuratoi newyorkilaisen nykytaideorganisaation Swiss Instituten johtaja Stefanie Hessler. Näyttelyn tilaa ja tuottaa Frame Contemporary Art Finland.

Jenna Sutelan taide käsittelee biologisia ja laskennallisia järjestelmiä ihmisen mikrobiomista planetaarisiin ekosysteemeihin, kieleen ja koodiin. Hänen teoksiinsa lukeutuu veistoksia, installaatioita ja äänitaidetta. Sutelan teoksiin sisältyy usein satunnaiselementtejä ja käynnissä olevia prosesseja: ne ovat eläviä monella tavalla. Sutela työskentelee tyypillisesti vuoropuhelussa tutkijoiden kanssa. Hän on yksilö- ja ihmiskeskeisyyden sijaan kiinnostunut tarkastelemaan vuorovaikutussuhteita eri mittakaavoissa.

Taiteilijavalinta tehtiin Framen järjestämällä avoimella haulla, johon toimitettiin yhteensä 128 näyttelyehdotusta. Tuomaristoon kuuluivat Van Abbemuseumin johtaja Charles Esche, Moderna Museetin kuraattori Asrin Haidari, Oulun taidemuseon yleisötyön johtaja Anna-Riikka Hirvonen ja taiteilija Outi Pieski. Tuomariston puheenjohtajana toimi Framen toimitusjohtaja ja Suomen paviljongin komissaari Juha Huuskonen.

Tuomaristo oli vaikuttunut Jenna Sutelan ja Stefanie Hesslerin näyttelyehdotuksesta, joka jatkaa heidän pitkäaikaista taiteellista yhteistyötään. Tuomaristo kiitti Sutelan omaleimaista ja monialaista työskentelyä, joka tutkii luonnollisten ja teknologisten järjestelmien häilyviä rajoja. Tuomariston mukaan Sutela ja Hessler käsittelevät kumpikin näkemyksellisesti olemassaoloamme määrittäviä yhteiskunnallisia ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä. Tuomaristo oli vakuuttunut, että he luovat Suomen paviljonkiin ajankohtaisen ja taiteellisesti korkeatasoisen näyttelyn.

Taiteilija

”Arvostan suuresti mahdollisuutta esittää uusi teos ja jatkaa yhteistyötä Stefanien kanssa Venetsian taidebiennaalissa. Olen erityisen ilahtunut siitä, että pääsen luomaan installaation Alvar ja Elissa Aallon suunnittelemaan ainutlaatuiseen paviljonkiin”, Jenna Sutela sanoo.

Jenna Sutela on Berliinissä asuva suomalainen taiteilija. Sutelan teoksia on esitetty kansainvälisesti museoissa, taidehalleissa ja biennaaleissa, kuten Castello di Rivolissa Torinossa (2025); Centre d’Art Contemporainessa Genevessä (2024); Swiss Institutessa New Yorkissa (2023); Helsinki Biennaalissa (2023); Haus der Kunstissa Münchenissä (2022); Nykytaiteen museo Kiasmassa (2022); Shanghain biennaalissa (2021), Liverpoolin biennaalissa (2021); Kunsthall Trondheimissa (2020); Serpentine-galleriassa Lontoossa (2019); ja Moderna Museetissa Tukholmassa (2019). Sutela on ollut vierailevana taiteilijana La Becquessa Sveitsissä, MIT:ssä ja Callie’s Berlinissä.

Kuraattori

Stefanie Hessler on kuraattori, kirjoittaja ja New Yorkissa sijaitsevan nykytaideorganisaatio Swiss Instituten (SI) johtaja. Hän työskentelee tilausteosten, poikkitieteellisen yhteistyön ja kokeellisten esitysformaattien parissa keskittyen ekologioihin, teknologioihin ja niiden yhteiskunnallisiin leikkauspisteisiin.

“Olen ilahtunut, että saan jatkaa yhteistyötä Jenna Sutelan kanssa Suomen paviljongin näyttelyssä 61. Venetsian biennaalissa”, Stefanie Hessler sanoo. “Tapasimme Helsingissä vuonna 2016 ja olemme työskennelleet yhdessä useaan otteeseen – viimeksi hänen Swiss Institutessa nähdyn Vermi-Sibyl -installaationsa (2023) parissa. Odotan innolla Jennan tulevan teoksen kuratointia, erityisesti Koyo Kouohin luotsaaman biennaalin yhteydessä.”

Aiemmin Hessler toimi Kunsthall Trondheimin johtajana Norjassa. Hän on toteuttanut itsenäisenä kuraattorina useita näyttelyhankkeita, kuten 17. Momenta Biennale: Sensing Nature, Montreal; Rising Tides/Down to Earth, Gropius Bau, Berliini; Joan Jonas: Moving Off the Land II, Ocean Space, Venetsia; symposium Practices of Attention, 33. São Paulon biennaali; ja 6. Ateenan biennaali. Hessler on kirjoittanut teoksen Prospecting Ocean (MIT Press) ja toimittanut yli kymmenkunta kirjaa.

Näyttelyn toteuttaja

Suomen Aalto-paviljongin näyttelyn tilaa ja tuottaa Frame Contemporary Art Finland. Frame on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa, edistää kansainvälistä toimintaa ja tuottaa tietoa nykytaiteesta. Frame toteuttaa tehtäväänsä jakamalla apurahoja, edistämällä nykytaiteen ammattilaisten kansainvälistä liikkuvuutta, ylläpitämällä residenssi- ja asiantuntijavierasohjelmia sekä vahvistamalla kuvataidealaa kotimaassa.

Suomen paviljongin näyttelyä tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 on näyttelyn pääyhteistyökumppani.

Venetsian taidebiennaali

Vuonna 1895 perustettu Venetsian taidebiennaali on maailman vanhin ja yksi tärkeimmistä nykytaiteen kansainvälisistä näyttelyistä. Biennaali järjestetään joka toinen vuosi. Vuonna 2024 biennaaliin osallistui 86 maata ja siellä vieraili yli 700 000 kävijää. Suomi on yksi 29 maasta, jolla on oma paviljonki Giardinissa, biennaalin historiallisessa paviljonkipuistossa. Lisäksi Suomi osallistuu yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa Pohjoismaisen paviljongin näyttelyyn, josta vastaa vuonna 2026 Nykytaiteen museo Kiasma.


Mediatiedustelut:

Rosa Kuosmanen, Viestintäpäällikkö
P +358 50 465 3462
rosa.kuosmanen@frame-finland.fi

JENNA SUTELA (VAS.) JA STEFANIE HESSLER. KUVA: MATTEO DE MAYDA / FRAME CONTEMPORARY ART FINLAND