
Essi Kausalainen esiintymässä Chicago Performs -tapahtumassa Every house has a door -ryhmän ”Broken Aquarium” -teoksessa Chicagon nykytaiteen museossa (MCA) syyskuussa 2024. Frame tuki esiintymismatkaa apurahalla. Kuva: Ricardo Adame / MCA Chicago.
Apurahakoordinaattori Veera Lizé tarkastelee blogissa Framen tukemien kansainvälisten apurahahankkeiden maantieteellisiä painotuksia. Resurssien tiukentumisen, geopoliittisten myllerrysten ja taidemuotojen erilaisten tarpeiden keskellä tulee myös kysyä, millaista kansainvälistä toimintaa nykytaiteen kentällä on olennaisinta tukea?
Helmikuun lopulla järjestimme toimistollamme Framen perinteisen apurahansaajien aamiaisen. Kutsumme joka vuosi taiteilijoita ja muita taiteen ammattilaisia vaihtamaan kokemuksia kansainvälisistä hankkeistaan.
Tällä kertaa halusimme keskustella erityisesti maantieteestä. Seuraamme tarkkaan minne kaikkialle Framelta haetut apurahat sekä rahoittamamme hankkeet sijoittuvat. Näin saamme käsityksen siitä, minne suomalaiset taiteilijat ovat luoneet verkostoja ja pyrkivät matkustamaan. Nyt halusimme tutkia apurahatilastoja vielä tarkemmin selvittääksemme, onko apurahahankkeiden sijainneissa nähtävissä laajempia muutoksia viime vuosina.
Taiteen sisällöt ja myös globaalin taidemaailman kiinnostuksen kohteet ovat jatkuvassa muutoksessa. Perinteisten länsimaisten ”taidepääkaupunkien” ulkopuolella sijaitsevat taidetapahtumat – kuten Gwangjun, Sharjahin, Dakarin tai São Paulon biennaalit – ovat viimeisen vuosikymmenen aikana nousseet yhä suuremman huomion ja mielenkiinnon kohteeksi. Viime vuosina Frame on pyrkinyt laajentamaan maantieteellistä ja kulttuurista näkökulmaa myös ohjelmatyössä, kuten kutsuessamme kansainvälisiä kuraattoreita Suomeen.
Valtaosa Framen saamista apurahahakemuksista ja myöntämistä avustuksista koskee edelleen Euroopassa järjestettäviä näyttelyitä ja tapahtumia. Esimerkiksi vuonna 2023 84 prosenttia hakemuksista koski Eurooppaa, ja myönnettyjen apurahojen osuus oli lähes yhtä suuri. Kahden viime vuoden suosituimmat kohteet olivat Saksa, Yhdysvallat, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Vuonna 2023 6 prosenttia Framen saamista avustushakemuksista suuntautui Pohjois-Amerikkaan, käytännössä Yhdysvaltoihin. Kuitenkin myönnetyistä avustuksista 11 prosenttia kohdistui alueelle, tarkoittaen, että siellä toteutetut hankkeet onnistuivat hieman useammin saamaan rahoitusta.
Vuonna 2024 Aasiaan sijoittuvien hankkeiden määrä kasvoi, kun 10 prosenttia Framen rahoittamista hankkeista toteutui siellä. Edellisvuonna luku oli vain 3 prosenttia. Vuosina 2023 ja 2024 Framen apurahahankkeista Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan ja Oseaniaan sijoittui kuhunkin 1–3 prosenttia, mikä vastasi hakemusten määrää.
Vaikka apurahatilastomme osoittivatkin pieniä muutoksia hankkeiden sijainneissa, on vielä vaikeaa sanoa, onko kyseessä pysyvä muutos vai sattuma. Saamme vuosittain yli 600 avustushakemusta ja myönnämme noin 160 apurahaa. Joskus suuri ryhmänäyttely tai biennaali, johon osallistuu useita taiteilijoita Suomesta, voi nostaa tilastoja tietyn vuoden osalta.
Silti on syytä kysyä, mitkä ovat syrjäisen sijaintimme lisäksi ne edellytykset, jotka luovat ja ohjaavat taiteilijoiden matka- ja verkostoitumismahdollisuuksia.
Askel askeleelta kohti kansainvälistä uraa
Päivittäin pöydällämme oleva kysymys on, millaista tukea on tarvittu jo ennen kuin taiteilija saa kansainvälisen näyttelykutsun tai yhteistyöehdotuksen. Siinä vaiheessa, kun Framelta haetaan apurahaa, on todennäköisesti jo kuljettu monivaiheinen polku.
Aamiaistilaisuudessa Framen toimitusjohtaja Juha Huuskonen muistutti Framen alkuperästä. Alun perin Framen – silloin nimeltään FRAME – Finnish Fund for Art Exchange (1992–2011) – rooli on peräisin 90-luvulta, jolloin liikkuvuus alkoi taidemaailmassa kukoistaa. Framen kaltaisen organisaation rooli oli erilainen kuin nykyään, kun matkustaminen on helpottunut ja toimiminen kansainvälisesti on luonteva osa taiteilijoiden työskentelyä ja näyttelytoimintaa. Liikkuvuuden ja kansainvälisten työtilaisuuksien tukeminen on edelleen Framelle keskeistä, mutta reitit, joilla taiteilijat luovat yhteyksiä ja päätyvät ulkomaille työskentelemään, ovat onneksi nykyään paljon monipuolisempia. Myös haasteet ovat erilaisia: muun muassa kestävyyskysymykset ja geopoliittiset kriisit vaikuttavat taiteen liikkuvuuteen.
Taiteilijat tarvitsevat vakaata ja pitkäjänteistä tukea rakentaakseen kansainvälistä uraansa ja ylläpitääkseen verkostojaan. On myös tärkeää muistaa, että kansainvälinen toiminta ei ole yksisuuntaista vaan sitä on vaalittava myös Suomessa. Emme voi syyttää kaikesta heikkoa rahoitusta, mutta on selvää, että kansainvälisten suhteiden rakentaminen vaatii resursseja. Viimeisen 10 vuoden aikana opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa avustusta Framen apurahoihin on leikattu ensin 450 000 eurosta 260 000 euroon ja edelleen tänä vuonna 167 000 euroon. Tässä tilanteessa tarvitsemme yhteistyötä enemmän kuin koskaan. Apurahat, residenssimahdollisuudet, galleriat, taidekoulutus ja museoinstituutioiden tuki ovat kaikki osa samaa ekosysteemiä, joka rakentaa kestäviä suhteita ja mahdollisuuksia nykytaiteen kansainväliseen esittämiseen.
Frame rahoittaa taiteilijoiden kansainvälisiä näyttelyitä ja esiintymisiä periaatteessa missä päin maailmaa tahansa. Muutamalla sadalla eurolla pääsee matkustamaan näyttelyn avajaisiin lähialueille Pohjoismaihin tai Baltiaan, mutta taiteen kuljettaminen ja matkustaminen on sitä kalliimpaa, mitä kauemmas mennään. Tämä edellyttää strategisia valintoja myös Framelta, sillä vain muutaman isomman hankkeen tukeminen syö suuren osan yhä niukkenevasta avustuspotista.
Erilaiset tarpeet erilaisille taidemuodoille
Framen toimistolle kokoontuneiden apurahansaajien keskuudessa heräsi keskustelua siitä, kuinka luoda pitkäaikaisia suhteita juuri tiettyihin paikkoihin. Kun taiteilija saa näyttelykutsun, toisinaan hänellä on jo olemassaoleva yhteys kohdemaahan tai paikallisiin toimijoihin, mutta ei läheskään aina.
On kyse myös siitä, mitä kansainvälinen näyttelytoiminta tarkoittaa eri taidemuotojen kannalta. Esimerkiksi yhteisöllinen tai prosessuaalinen taiteellinen työskentely hyötyisi tai jopa edellyttäisi työskentelyjaksoa paikallisessa kontekstissa ennen teoksen varsinaista esittämistä. Paikallinen organisaatio ei aina pysty tätä takaamaan, eikä esimerkiksi Framen apurahoja voi tällä hetkellä käyttää taiteelliseen työskentelyyn. Ja vaikka taiteilija toivoisi enemmän aikaa taustatutkimukselle tai paikkasidonnaisen teoksen ripustamiseen, onko taiteilijalla varaa kieltäytyä jos sitä ei tarjota? Toisaalta, joissakin taidemuodoissa taiteilija ei välttämättä itse matkusta lainkaan, vaan ainoastaan hänen teoksensa.
Miten tasapainoilla pitkäaikaisten verkostojen luomisen sekä kertaluonteisten esiintymisten välillä, joista molemmat ovat merkityksellisiä taiteilijoille? Molemmat voivat myös johtaa vaikuttaviin lopputuloksiin, joita on vaikeaa ennakoida.
Keskustelussa taiteilijat korostivat tarvetta erityyppisille rahoitusmuodoille: osan tulisi mahdollistaa taustatutkimusta tai aikaa vaativaa matkustamista ja osan teoksen esittämisen, kuten näyttelyn. Apurahansaajien yhteinen toive oli myös, että kansainväliset näyttelyorganisaatiot sitoutuisivat tukemaan taiteilijaa paitsi käytännön asioissa myös mahdollistamalla paikalliseen kontekstiin tutustumisen.
Tuen tarjoaminen ja huolellinen projektinhallinta vähentävät stressiä ja auttavat valmistautumaan kansainväliseen hankkeeseen. Matkustettaessa taiteilijan mielessä voivat olla esimerkiksi turvallisuuskysymykset tai sääolosuhteet. Työskentely erilaisissa paikoissa voi myös aiheuttaa yllätyksiä. Eräs taiteilija mainitsi, että hänen täytyi muuttaa teostaan kokonaan saavuttuaan esityspaikkaan, koska se oli täysin erilainen kuin mitä hän odotti. Taiteilijat ovat luovuuden ja joustavuuden mestareita, mutta ymmärrettävästi tällaiset tilanteet aiheuttavat haasteita. Onkin syytä pohtia, mikä on tällöin rahoittajan tai näyttelyorganisaation vastuu.
Tämä apurahansaaja totesi kokemastaan: ”Jos jokin menee pieleen, se voi silti mennä täydellisesti. Saat mahdollisuuden kokeilla ja epäonnistua, mikä voi olla parasta, mitä sinulle on tapahtunut.”
– Veera Lizé, apurahakoordinaattori
Tässä blogissa Framen työntekijät ja kirjoittajavieraat avaavat työtään taiteen parissa ja käsittelevät nykytaiteeseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Tämä blogipostaus on julkaistu suomeksi ja englanniksi.