26/05/2025

Blogit

Apurahansaajat 2024: Pekka & Teija Isorättyä toteuttivat hankkeen ensi kertaa Kiinassa

Pekka ja Teija Isorättyän ”Robohemians” esillä Ennova Art Biennalessa Langfangissa, Kiinassa vuonna 2024. Frame tuki näyttelyä apurahalla.


Vuonna 2024 Framen apurahat mahdollistivat 147 suomalaisen nykytaiteen kansainvälistä hanketta eri puolilla maailmaa. Vuosikertomusta varten pyysimme apurahansaajia Pekka ja Teija Isorättyää, Inari Sandellia ja Toni R. Toivosta kertomaan kokemuksia kansainvälisistä hankkeistaan. Pekka ja Teija Isorättyä toteuttivat näyttelyn ensimmäistä kertaa Kiinassa, jossa he osallistuivat Ennova Art Biennaleen.

Teija Isorättyä: Kävimme Baselissa, Sveitsissä tutustumassa Jean Tinguely -museoon kollegamme Petr Rehorin kanssa ja tapasimme siellä kuraattoreita huhtikuussa 2024. Saimme tähän Framelta apurahan. Tapaaminen laajensi merkittävästi verkostoamme Euroopassa. Sen myötä myös italialainen kuraattori Andrea Del Guercio kuratoi meidät osaksi Ennova Art Biennalea Langfangiin, Kiinaan 26.10.2024–30.4.2025. Frame tuki hanketta apurahalla.

Pekka: Ennova Art Biennalen teema oli antroposeeni ja pääkuraattorina toimi japanilainen Fumio Nanjo. Me olimme osana ihminen ja teknologia -osastoa. Esillä oli ihmisen ja koneen välisyyttä käsittelevää taidetta taiteilijoilta ympäri maailmaa. Näyttely oli kauttaaltaan aika posthumaani. 

Teija: Matkat nivoutuivat tällä tavoin yhteen. On tärkeää, että osarahoitus kansainvälisiä hankkeita varten tulee Suomesta. Framelta saatu rahoitus helpottaa työtä. Meillä on projekteissamme todella suuret kuljetuskulut. Veistosten kannalta on erityisen tärkeää, jos saa kuljetuksiin apurahaa.

Pekka: Me saimme ensimmäisen Framen apurahan vuonna 2008 kun teimme ensimmäistä näyttelyämme Mexico Cityyn. Se oli elinehto näyttelyn toteutumiselle.

Teija: Siitä meidän koko kansainvälinen uramme lähti käyntiin. Näyttelystä syntyi sekä ulkomailla että kotimaassa uusia mahdollisuuksia. Näyttely oli esillä Ex Teresa Arte Actual -museossa, ja oli ensiarvoisen tärkeää, että näyttely tavoitti niin suuren yleisön.

Pekka: On hyvin yleistä, että reaktioaika näyttelykutsujen suhteen on kaksi vuotta. Se on hidasta ja kutsu tulee usein viiveellä.

Teija: Uusien ohjelmien suunnittelu kulkee kahden vuoden sykleissä.

Pekka: Julkisen tilataiteen tekeminen ulkomailla kiinnostaisi jatkossa meitä todella paljon.

Teija: Julkisen taiteen projektit ovat Pohjoismaissa todella vahvoja ja hyviä. Osaaminen siinä on korkeatasoista, ja sen vientiä kannattaisi vahvistaa. Näkisin siinä suomalaisen julkisen tilataiteen vahvuuden.

“Julkisen taiteen projektit ovat Pohjoismaissa todella vahvoja ja hyviä.
Osaaminen on korkeatasoista, ja sen vientiä kannattaisi vahvistaa.”
Teija Isorättyä

Teija ja Pekka Isorättyä. Kuva: Petri Virtanen, Kansallisgalleria

Pekka: Frame antaa taloudellisen tuen lisäksi taiteelliselle tekemiselle tietynlaisen statuksen.

Teija: Sillä on sekä kansallisesti että kansainvälisesti korkea meriitti.

Pekka: Framen tuki on yhteistyökumppaneiden silmissä arvovaltaa antava ja siksikin tärkeää.

Teija: Paikalla oleminen ja se, että tapaa ihmisiä, vie aina eteenpäin. Kuraattorit voivat katsoa myös verkon kautta taiteilijoiden töitä, mutta se että tapaamme kasvotusten, herättää enemmän kiinnostusta. Taiteilijoiden liikkumista ei kannata rajoittaa liikaa ympäristöhaasteen vuoksi. Taidetapahtumat ja kontaktit luovat uusia näkökulmia ja toisin ajattelemista.

Pekka: Kaikkia asioita kannattaa ja pitää ajatella ympäristönäkökulmasta, mutta taiteilijoiden ei kannata lakata liikkumasta. Taiteilijat keskustelevat ja tapaavat ja vaihtavat ajatuksia ympäri maailmaa. Tämänlaiset kohtaamiset edesauttavat globaalia keskustelua.

Teija: Kiinasta olemme menossa seuraavaksi Napoliin, Italiaan. Nämä kontaktit syntyivät Ennova Art Biennalen näyttelyn myötä. Kaikki taiteilijavaihto ja kansainvälinen työskentely on entistä tärkeämpää, kun maailma on alkamassa blokkiutua.

Pekka: Jos maailma blokkiutuu, rautaesirippujen toiselle puolelle näkeminen olisi entistä tärkeämpää. Kiinaan matkustaminen oli siinä mielessä tärkeää. Oli mielenkiintoista tarkkailla, millainen tämä toisenlainen yhteiskunta on.

Teija: Se oli ensimmäinen matkamme Kiinaan.

Pekka: Aiempana vuonna olimme käyneet Los Angelesissa, jonne saimme myös Framen apurahan. Pääsimme tuoreeltaan vertailemaan näitä kahta suurvaltaa, Yhdysvaltoja ja Kiinaa. Mietimme paljon esimerkiksi sellaista kysymystä, että mitä vapaus on.

Teija: Syntyi todella paljon uusia ajatuksia. Ja sitähän taiteilijan työ on, tarkkailla maailmaa.

Pekka: Me ajattelemme taiteesta siten, että teokset syntyvät maailmasta jossa elämme. Ne ovat tämän päivän ajatuksia ja ilmiöitä. Me emme keksi niitä, vaan ne syntyvät vuorovaikutuksessa. Jos vuorovaikutus on yhtä aikaa globaali ja paikallinen, saamme taiteeseen syvyyttä, joka pystyy luotaamaan monen tasoista ajattelua.

– Pekka & Teija Isorättyä

Lue lisää Framen ohjelmasta sekä Framen tukemista hankkeista vuoden 2024 vuosikertomuksesta.

Tässä blogissa Framen työntekijät ja kirjoittajavieraat avaavat työtään taiteen parissa ja käsittelevät nykytaiteeseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Tämä blogipostaus on julkaistu suomeksi ja englanniksi.