26/05/2025

Blogit

Apurahansaajat 2024: Toni R. Toivonen osallistui taidemessuille Yhdysvalloissa

’Into The Cobalt Night Sanity Escapes’ esillä The Armory Show -taidemessuilla Galerie Forsblomin osastolla in New Yorkissa, Yhdysvalloissa syyskuussa 2024. Kuva: Toni R. Toivonen

Vuonna 2024 Framen apurahat mahdollistivat 147 suomalaisen nykytaiteen kansainvälistä hanketta eri puolilla maailmaa. Vuosikertomusta varten pyysimme apurahansaajia Pekka ja Teija Isorättyää, Inari Sandellia ja Toni R. Toivosta kertomaan kokemuksia kansainvälisistä hankkeistaan. Toni R. Toivonen osallistui The Armory Show -taidemessuille New Yorkissa ja julkaisi taidekirjan.

Framelta saamani apuraha mahdollisti osallistumiseni New Yorkin The Armory Show -taidemessuille osana Galerie Forsblomin osastoa syksyllä 2024. Teokseni olivat esillä keskeisellä paikalla ja apurahan ansiosta pääsin myös itse paikan päälle. Olen pyrkinyt olemaan läsnä, kun teoksiani esitetään erilaisissa ympäristöissä. Tämä auttaa hahmottamaan paikallista kenttää ja tukee kansainvälisen uran rakentamista ja oikeiden polkujen löytämistä.

Ennen kaikkea paikan päällä oleminen auttaa ymmärtämään, miten ja mihin oma taiteellinen työskentely sijoittuu laajemmalla taidekentällä. Suurilla taidemessuilla saa arvokasta tietoa gallerioiden ja taidemaailman ajankohtaisista suuntauksista ympäri maailman. Jälleentapaamiset keräilijöiden, taiteilijoiden ja kuraattoreiden kanssa, sekä uusien kontaktien solmiminen ovat olleet hedelmällisiä. Taiteellinen tekemiseni herätti runsaasti kiinnostusta Yhdysvalloissa, mikä johti siihen, että teoksiani esitettiin pian tämän jälkeen myös Miamin taidemessuilla. Teoksiani on näiden kautta päätynyt yhdysvaltalaisiin taidekokoelmiin ja näin myös näkyvyys laajenee. 

Taiteilijan läsnäolo messuilla ja henkilökohtaiset kohtaamiset ovat olleet ratkaisevia uusien projektien syntymisessä. Messujen ohella kiersin New Yorkin taidemuseoita.

”Taiteilijan läsnäolo messuilla ja henkilökohtaiset kohtaamiset
ovat olleet ratkaisevia uusien projektien syntymisessä.”

Kuva: Ken Hermann

Sain Framelta apurahaa myös taidekirjani painokuluihin. Kyseessä on ensimmäinen kattava julkaisu, joka dokumentoi uniikkia työskentelyprosessiani viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Kyseessä ei ole katalogi, vaan laaja kokonaisuus, jossa on hieman yli sata suurikokoista teoskuvaa, sekä neljä keskustelua hyvin erilaisista näkökulmista: kahden taidemuseon johtajan, taidekeräilijän sekä kirjailijan kanssa.

Apuraha mahdollisti sen, että julkaisu on taiteilijan näköinen ja laadukas. Kirjalla on erittäin tärkeä rooli kansainvälistymisessä: se toimii ikään kuin käyntikorttina uusille yhteistyökumppaneille ja auttaa syventämään kansainvälistä keskustelua. Kirjan avulla pystyn tehokkaasti ja nopeasti avaamaan taiteellista prosessia ja sen teemoja esimerkiksi kuraattoreille ja museoiden edustajille.

Olen alusta asti tähdännyt kansainväliseen taiteilijanuraan. Tavoitteenani on esittää taiteellista tekemistäni mahdollisimman suurelle yleisölle. Olen oppinut, että pienetkin projektit voivat avata ovia suuriin mahdollisuuksiin.

Esimerkiksi Wienissä Collectors Agendan kanssa pidin aikoinaan urani pienimmän näyttelyn, joka tehtiin kuitenkin täysin panoksin. Tämä johti kahden keskieurooppalaisen kuraattorin kiinnostukseen ja useisiin kansainvälisiin projekteihin. Näistä kontakteista on syntynyt myöhemmin mm. Frankfurter Kunstvereinin näyttely 2024–2025, joka oli tähän mennessä suurin kansainvälinen instituutionäyttelyni. Se sisälsi sekä retrospektiivisiä että uusia teoksia. Huomionarvoista myös on, että tämän mittaluokan instituutionäkyvyys toteutui ulkomailla ennen kotimaata.

Chart-taidemessut Tanskassa vuonna 2017 ovat myös jääneet mieleen: kyseessä oli ensimmäinen taidemessukokemukseni, jossa pääsin esittämään taidettani yksityisnäyttelyn muodossa ja osallistumaan tapahtumaan paikan päällä. Yhden viikonlopun aikana syntyi lukuisia pitkäaikaisia kontakteja, jotka ovat johtaneet mm. dokumenttielokuvan tuotantoon, uusiin messuihin ja useisiin muihin projekteihin. Lopulta urakehityksessä tai kansainvälistymisessä on kyse vuorovaikutuksesta yksittäisten ihmisten kanssa, jotka suhtautuvat intohimolla yhteiseen jaettuun asiaan.

– Toni R. Toivonen


Lue lisää Framen ohjelmasta sekä Framen tukemista hankkeista vuoden 2024 vuosikertomuksesta.

Tässä blogissa Framen työntekijät ja kirjoittajavieraat avaavat työtään taiteen parissa ja käsittelevät nykytaiteeseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Tämä blogipostaus on julkaistu suomeksi ja englanniksi.