Frame kutsuu vuosittain Suomeen kansainvälisiä nykytaiteen asiantuntijoita, kuten kuraattoreita ja taideinstituutioiden edustajia, tutustumaan suomalaiseen nykytaiteeseen. Vierailut räätälöidään kunkin vieraan kiinnostuksen kohteiden mukaisesti, tarkoituksena vahvistaa nykytaidekentän kansainvälisiä verkostoja sekä luoda vieraille yhteistyömahdollisuuksia taiteilijoiden ja muiden kentän toimijoiden kanssa.
Frame järjestää vuosittain 20–30 asiantuntijavierailua, joista osa toteutetaan yhteistyössä paikallisten taideorganisaatioiden, kuten taidemuseoiden ja pienempien yhteisöjen kanssa. Vierailuohjelmaa suunnittelee Framen ohjelmatiimin lisäksi vuosittain myös vaihtuvia nykytaideammattilaisia. Vuonna 2024 vierailuohjelman neuvonantajina ovat toimineet Aineen taidemuseon amanuenssi Amanda Hakoköngäs ja taiteilija-tutkija Kari Yli-Annala. Kysyimme heiltä, millaista työ käytännössä on, ja millä perusteilla he tekevät ehdotuksiaan kansainvälisille vieraille.
Ehdotukset rakentuvat intuitiota ja tietoa yhdistelemällä
Vuosittain kansainväliset ammattilaiset tapaavat Framen asiantuntijavierasohjelman kautta kymmeniä nykytaiteilijoita ja muita ammattilaisia. Ehdotuksissa pyritään monipuolisuuteen, jotta esille pääsee laaja joukko eri taustoista tulevia ja uravaiheista olevia taiteilijoita. Tavoitteena on esitellä kattavasti suomalaista taidekenttää, vieraiden omia toiveita kuunnellen. Loppujen lopuksi kukin vieras päättää itse, keitä he haluavat tavata. Usein vieraat ovat kiinnostuneita esimerkiksi tapaamaan muita kuraattoreita ja tutustumaan erilaisiin taidetiloihin.
Aineen taidemuseon amanuenssina työskentelevä Amanda Hakoköngäs painottaa neuvonantajan tehtävässä tarvittavaa intuitiivisuutta, jossa tilanteet ja tiedon yhdistely vaativat joustavuutta.
”Tutustun ensin asiantuntijavieraan kiinnostuksen kohteisiin ja taustoihin, minkä pohjalta pohdin, kenen kuvataiteilijan työ voisi parhaiten resonoida kyseisen vieraan kanssa. Usein myös intuitio toimii tässä tärkeänä työkaluna.” Hakoköngäs sanoo.
Kari Yli-Annala on kuvataiteilija, liikkuvan kuvan tutkija, kuraattori ja opettaja. Hän kuvailee neuvonantajana toimimisensa perustuvan syvälliseen tuntemukseen suomalaisesta taidekentästä, joka on karttunut pitkän ja monipuolisen kokemuksen kautta.
“Työni perustuu vuosien aikana hankkimaani ja jatkuvasti täydentämääni käytännölliseen ja hiljaiseen tietoon suomalaisista taiteilijoista ja toimijoista sekä käytettävissä olevista arkistoista, tutkimuksista ja tapahtumista. Se kattaa taiteen tekemisen, kirjoittamisen, taideaktivismin, tutkimuksen ja kuratoinnin.”
Neuvonantajien tekemät taiteilija- ja ohjelmaehdotukset pohjautuvat pitkälti vierailevien kuraattorien omiin mielenkiinnon kohteisiin ja heidän etukäteen esittämiinsä toiveisiin, mutta myös monipuolisuus ja yllätyksellisyys ovat tärkeitä pitää mukana.
“Kun saan tiedon saapuvista kuraattoreista, pyrin suosituksissani yhdistämään tietoni heidän ilmoittamiinsa kiinnostuksen kohteisiin. Jos huomaan, että vierailujen ajankohtaan osuu kiinnostavia tapahtumia, tiedotan heitä niistä”, Kari Yli-Annala sanoo.
“Olen itse erikoistunut liikkuvaan kuvaan, mutta suosittelen myös muita taiteen alueita, joista kuraattorit ovat kiinnostuneita. Pyrin suosittelemaan tunnetumpien taiteilijoiden lisäksi myös vähemmän esillä olleita, mutta erinomaisia tekijöitä, jos uskon kuraattorien kiinnostuvan heidän töistään.”
Amanda Hakoköngas korostaa tasapainottelua tunnetumpien ja vasta kansainvälistä uraansa aloittelevien taiteilijoiden välillä. Hän korostaa lisäksi alueellista näkökulmaa valinnoissa. Aikataulusyistä suurin osa asintuntijavieraista vierailee ainoastaan pääkaupunkiseudulla, vaikka mahdollisuutta vierailla muuallakin toisinaan tarjotaan.
“Minulle on tärkeää ehdottaa tapaamisiin taiteilijoita myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, koska uskon sen kiinnostavan Framen vieraita. Lisäksi esittelen mielelläni eri uravaiheissa olevia tekijöitä. Suomesta löytyy hienoja nuoria taiteilijoita, joiden työskentely on kansainvälisestikin kiinnostavaa”, Hakoköngäs sanoo.
Asiantuntijavierasohjelman vaikuttavuutta seurataan tarkkaan
Asiantuntijavierasohjelman tuloksia pyritään seuraamaan tarkasti. Usein näyttelykutsut ja muut yhteistyöprojektit saattavat seurata vasta vuosien viiveellä. Vierailua voi seurata pitkä yhteydenpito, joka jossain vaiheessa kantaa hedelmää. Aina tavoitteena ei ole tietty näyttely-yhteistyö tai muu hanke, vaan ylipäätään pitkäjänteisten verkostojen rakentaminen.
”Monet kuraattorit haluavat rakentaa yhteistyötä taiteilijoiden kanssa rauhassa. Joskus taas yhteistyö voi käynnistyä nopeastikin, ja johtaa välittömästi näyttelymahdollisuuksiin”, kertoo Framen ohjelmakoordinaattori Arvid van der Rijt.
Viime vuosilta löytyy useita esimerkkejä näyttelykutsuista, jotka ovat saaneet alkunsa Framen asiantuntijavierasohjelman kautta. Esimerkiksi taiteilija Sepideh Rahaa tapasi ohjelman kautta kuraattori Khanyisile Mbongwan, minkä seurauksena hän sai kutsun osallistua Mbongwan kuratoimaan Liverpoolin Biennaaliin vuonna 2023. Yhteistyö kuraattorin kanssa on jatkunut senkin jälkeen. Taiteilijaryhmä PHOSfate (Pekka Niskanen ja Mohamed Sleiman Labat) puolestaan osallistuivat vuoden 2024 Luleå Biennaaliin tavattuaan biennaalin kuraattorit Aude Christel Mgban ja Bruno Alves de Almeidan edellisvuonna Helsingissä. Taiteilija Jani Ruscica tapasi Suomessa vierailleen kuraattori Diana Campbellin, mikä johti Ruscican osallistumiseensa Dhaka Art Summitiin vuonna 2023. Outi Pieskin osallistumista vuoden 2022 Sydney Biennaaliin edelsi hänen tapaamisensa edellisvuonna biennaalin pääkuraattori José Rocan kanssa.
“Asiantuntijavierasohjelma pyrkii tukemaan sekä välittömiä että pitkäaikaisia mahdollisuuksia. Huolella ennakkoon mietityn vierailuohjelman lisäksi iso merkitys on taiteilijoiden omalla aktiivisuudella tapaamisten jälkeen. Jokainen syntynyt kontakti rikastaa kasvavaa kansainvälisten yhteistyö- ja näyttelymahdollisuuksien verkostoa.”
Framen asiantuntijavierasohjelma lukuina:
Vuosina 2013–2024 Frame on:
- Kutsunut ja vastaanottanut 446 asiantuntijavierasta Suomessa tai verkossa
- Järjestänyt heille 2411 tapaamista paikallisten taiteilijoiden kanssa ja 1298 tapaamista organisaatioiden ja taidealan ammattilaisten kanssa
- Ehdottanut 929 eri taiteilijaa, organisaatiota ja ammattilaista tapaamisiin (laskettu vuodesta 2018 lähtien)
- Vastaanottanut asiantuntijavieraita 53 maasta
Tutustu asiantuntijavierasohjelmaan ja vieraisiin verkkosivuillamme. Voit myös ehdottaa asiantuntijavierasta sivulta löytyvällä lomakkeella.