18/09/2018

Allmän

Ansök om lärlingsstipendium till Frame

Svenska kulturfonden delar ut årligen lärlingstipendier till personer som till exempel har studerat museiämnen och vill få mer praktiskt erfarenhet inom sitt yrke.

På Frame Finland vill vi erbjuda en unik möjlighet att få jobba inom det finländska nutidskonstfältet. För att ansöka om lärlingsstipendiet bör du ha ett kontrakt med institutionen där du vill jobba. Är du intresserad, så kontakta oss: raija.koli@frame-finland.fi. Ansökningstiden pågår till den 12 oktober 2018. Ansökan gör du via Kulturfondens websidor.

 

Hur är det att jobba som lärling på Frame?

Här nedan kan du läsa om årets lärling Mereca Victorzon och hennes upplevelse hos oss. Det har varit ett stort nöje och lyckligtvis kommer hon stanna här några månader till!

 

Hej Alla!

Jag heter Mereca, och jag har arbetat som programassistent vid Frame från början av året, tack vare Svenska Kulturfondens lärlingsstipendium. Lärlingsstipendiet kan sökas av konstnärer och hantverkare som avslutat sin egentliga utbildning och vill förkovra sig under professionell handledning. Även personer som har studerat museiämnen kan få ett stipendium för att skaffa internationell erfarenhet.

Jag blev färdig magister från Åbo Akademi 2017 med konstvetenskap som huvudämne. Utöver konstvetenskap har jag också bland annat studerat japanologi och interkulturell kommunikation. Eftersom konstvetenskap är så fokuserat på konsthistorien, önskade jag att få mer kunskap om nutidskonstfältet i Finland. Jag har också alltid varit intresserad av att arbeta internationellt. Jag fick veta om lärlingsplatsen förra hösten, när direktör till Frame Raija Koli tog kontakt för att fråga om jag vore intresserad.

Vid Frame har jag fått vara med i många intressanta projekt. Speciellt viktigt för mig har varit att få bekanta mig med nutidskonstfältet, dess konstnärer och aktörer i Finland och utomlands. Konstvetenskapstudierna är starkt fokuserade på konsthistorien, och trots att jag under studietiden arbetat vid ett antal museer, lärde jag mig snabbt vid Frame att jag endast kände till en bråkdel av det finländska nutidskonstfältet. Tack vare Frame har jag fått träffa massor med nya intressanta personer, höra om aktuella projekt både i Finland och utomlands, samt fått en bättre helhetsblick över nutidskonsten i Finland och kuratering.

Mina huvudsakliga uppgifter har varit att assistera i programarbetet, som till exempel programkoordinering för våra utländska gäster och planering av möten mellan gästerna och finländska konstnärer. Men jag har även ansvarat för de svenskspråkiga hemsidorna och assisterat i kommunikationen, organiseringen av Venedig biennalen och administrativa uppgifter vid Frame. Året med Frame har gett mig en mycket mångsidig erfarenhet av nutidskonstfältet, och även erfarenhet av uppgifter som jag i början inte ens föreställt mig att jag skulle komma att göra under året. Jag är säker att jag kommer att ha nytta av allting jag lärt mig vid Frame i framtiden. Utifrån mina egna intressen har jag kunnat påverka vad jag själv skulle vilja göra och lära mig om. Tar man själv initiativ får man vara med om mycket.

Förutom intressanta arbetsuppgifter har jag fått arbeta med ett gäng härliga personer. Alla anställda på Frame är mycket trevliga och stöttande. Jag har känt mig välkommen från första början.

 

Bild: Mereca Victorzon. Frame Contemporary Art Finland.