Samarbete

Venedigbiennalen (La Biennale di Venezia) är den främsta biennalen för samtida konst i världen och en värdefull mötespunkt för dialog och samarbete. Bli vår samarbetspartner på nästa Venedigbiennal!

Frame Contemporary Art Finland beställer och producerar Finlands utställning på Venedigbiennalen. Konstbiennalen i Venedig grundades år 1895 och anordnas vartannat år. Finland representeras i två paviljonger; nationella Alvar Aalto-paviljongen och Nordiska paviljongen. Båda paviljongerna är belägna centralt i den historiska Giardini di Castello.

Konstnärer med bakgrund i Finland har deltagit i Venedigbiennalen i över ett sekel. Målaren Elin Danielson-Gambogi deltog i huvudutställningen på Venedigbiennalen år 1899. Akseli Gallen-Kallela, mest känd för sina illustrationer och målningar av nationaleposet Kalevala, ställde ut i en egen utställningshall år 1914. Finland deltog officiellt som nation år 1954 då skulptören Wäinö Aaltonen och målaren Tyko Sallinen presenterade sina verk på konstbiennalen.

Finlands paviljong är ritad och planerad av arkitekten och formgivaren Alvar Aalto. Alvar Aalto-paviljongen färdigställdes år 1956. Den första utställningen i byggnaden visade verk av Helene Schjerfbeck.

Finland är en av länderna med en egen paviljong belägen i Giardini della Biennale. Alvar Aalto-paviljongen erbjuder en fantastisk möjlighet att understöda och synliggöra samtida konst från Finland.

Ett stadslandskap från Venedig i färg. På bilden ser vi en bred å som rinner mot horisonten. På ån ser vi ett flertal båtar. Längs med ån står hus. Himlen är klarblå.

Frame har samarbetat med ett flertal olika partners för verkställandet av Finlands utställning på Venedigbiennalen. Vi har bland annat samarbetat med Aalto universitetet, Bukowskis, DB Schenker, Finnish Design Shop, EMMA – Esbo moderna konstmuseum, Helsingfors konstmuseum HAM, Kiasma konstmuseum för samtida konst, Serlachius museer och Visit Finland / Business Finland. Våra samarbetspartners har uttryckt att de, genom samarbetet och synligheten i Venedig, fått värdefulla kontakter och erfarenheter som direkt gynnat deras verksamhet.

Vi tar kontinuerligt emot förfrågningar om samarbete.

Raija Koli, Verkställande direktör
Rosa Kuosmanen, Kommunikationschef
kontaktuppgifter

En bild av ett tillfälle där människor skålar i en park. I förgrunden ser vi ett huvud med kort blont hår som håller upp ett vinglas. I bakgrunden ser vi tre personer som håller upp vinglas. Bakgrunden i bilden är oskarp.