05/07/2013

News

Hans Rosenströmin Mikado-teos Pariisissa

Hans Rosenström: Mikado (2009). Ääni-installaatio. Kuva: Hans Rosenström. Noorderzon Performing Arts Festival, 2012.
Hans Rosenström: Mikado (2009). Ääni-installaatio. Kuva: Hans Rosenström. Noorderzon Performing Arts Festival, 2012.

Pariisissa nykytaidekeskus Palais de Tokyossa on kesän ajan esillä Hans Rosenströmin (s. 1978) ääni-installaatio Mikado. Ryhmänäyttely The Black Moon on osa suurempaa Nouvelles Vagues -kokonaisuutta, joka kattaa kaiken kaikkiaan 53 eri näyttelyä ja tapahtumaa ympäri Pariisia.

Näyttelyn kuratoineen Sinziana Ravinin mukaan The Black Moon -näyttely hämärtää taiteen, elokuvan ja kirjallisuuden rajoja. Rosentrömin Mikado (2009) perustuu Ingmar Bergmanin Kuiskauksia ja huutoja -elokuvaan. Teos avaa uuden näkökulman yhteen elokuvan kohtauksista muuttaen sen alkuperäistä dialogia. Rosenström käyttää tekniikkana teoksissaan keinopää-äänitystä, jonka avulla äänestä pystyy rakentamaan kolmiulotteisen vaikutelman – tuntuu kuin tarina, hengitys ja kuiskaukset menisivät suoraan ihon alle. Mikado-teos on tarkoitettu yksin koettavaksi: Rosenström asettaa näin kuulijan osaksi kertomusta.

Viime vuosina Rosenströmin teoksia on nähty lukuisissa ulkomaisissa ryhmänäyttelyissä, mm. Ruotsissa, Virossa, Hollannissa, Australiassa ja Georgiassa. Yksityisnäyttelyitä taiteilijalla on ollut Gallerie Anhavassa ja Galleria Sinnessä Helsingissä, Aboa Vetus & Ars Nova -museon Takkahuone-galleriassa Turussa ja Tukholman Moderna Museetin Studiossa. Rosenström palkittiin Suomen Taideyhdistyksen Dukaatti-palkinnolla vuonna 2011.

The Black Moon
Palais de Tokyo, Pariisi 21.6.–9.9.2013

www.hansrosenstom.net