Habitaren yhteydessä järjestettävä ArtHelsinki-nykytaidetapahtuma tuo puhujavieraiksi Helsinkiin Streaming Museum -onlinemuseon perustajan Nina Colosin ja taidekeräilyn asiantuntijan Alistair Hicksin. Framen johtaja Raija Koli osallistuu paneelikeskusteluun tulevaisuuden taidemarkkinoista (ke 7.9.). Bloggari ja Frameen pian vanhempainvapaalta palaava tiedottaja Laura Boxberg on mukana paneelikeskustelussa taiteesta Instagramissa (ke 7.9.). Frame tukee ArtHelsinkiä järjestämällä yhteistyössä tapahtuman ja ulkoministeriön toimittajamatkan ulkomaisille journalisteille.
ArtHelsingin ammattilaisohjelma pohtii teemoissaan tulevaisuuden taidemarkkinoita, taiteen digitalisoitumista sekä sitä, miten kaupallinen ja ei-kaupallinen taidemaailma kohtaavat.
“ArtHelsingin myötä Helsinkiin aletaan rakentaa pitkäjänteisesti kansainvälistä taidetapahtumaa, joka yhdistää taidealan toimijat ja taiteen ostajat ja tuo samalla taiteen myös lähemmäksi suurta yleisöä. Panostamme laadukkaaseen ja ajankohtaiseen keskusteluohjelmaan niin ammattilaisille kuin suurelle yleisölle ja toivomme voivamme osaltamme antaa sysäyksen sille, että Suomeen palaa elinvoimainen taiteen omistamisen kulttuuri”, toteaa ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna.
Ammattilaisohjelman poiminnat
Keskiviikon 7.9. ammattilaisohjelma keskittyy tulevaisuuden taidemarkkinoihin. Brittiläinen taidemaailman asiantuntija Alistair Hicks puhuu taiteen keräämisestä ja siihen tulevaisuudessa vaikuttavista trendeistä. Hicks on taidekonsultti, joka on toiminut muun muassa yhden maailman merkittävimmän yritystaidekokoelman, Deutsche Bank Art Collectionin, johdossa. Hänen kirjansa The Global Art Compass julkaistiin vuonna 2014.
Torstaina 8.9. ohjelma kartoittaa digitaalisen taiteen keräämistä. Yhdysvaltalainen onlinemuseon perustaja Nina Colosi kertoo Streaming Museum -kokonaisuudesta ja Kiasman kokoelmaintendentti Arja Miller valottaa digitaalista keräilyä esimerkkinään ARS17online. He osallistuvat myös taidekentän digitaalista tulevaisuutta pohtivaan paneelikeskusteluun, jossa heidän lisäkseen panelistina on Mari Männistö (ARTAP by Helsinki Contemporary).
Perjantaina 9.9. ohjelman keskiössä on kaupallisen ja ei-kaupallisen taidekentän kohtaaminen. Deloitte Luxembourgin Art & Finance -osaston johtaja Adriano Picinati di Torcello puhuu taidesijoittamisesta niin yritysten kuin yksityishenkilöiden näkökulmasta. Hän on mukana myös paneelikeskustelussa, jossa pohditaan kaupallisen ja ei-kaupallisen taidekentän kohtaamista sekä työskentelyä näiden välimaastossa.
Ammattilaisohjelman viimeisenä numerona kohtaavat päivittäin keskiviikosta perjantaihin suomalainen suunnittelija ja taiteilija keskusteluosiossa Artbate: Designer versus Artist.
Yleisöohjelman parhaimmat
Habitaren ahead!-arena tarjoaa kuluttajille suunnattua taideohjelmaa. Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran kanssa.
Keskiviikkona kuvataidebloggari Laura Boxberg, kuvataiteilija Sami Havia ja Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson keskustelevat siitä, voiko taiteesta instata. Torstaina Suomen Taiteilijaseuran keskustelussa asiantuntijat nimeävät seitsemän hyvää syytä käydä taidegalleriassa.
Perjantaina sisustussuunnittelija Tomi Kouvola keskustelee yhdessä kotimaisen galleristin kanssa siitä, miten taiteen avulla voi sisustaa uniikisti. Lauantaina keskustellaan siitä, minkälaisia mahdollisuuksia ja merkityksiä taiteella on kotona osana arkea. Yhteistyössä ARTAP by Helsinki Contemporary. Sekä perjantaina että lauantaina ohjelman päättävät EMMAn asiantuntijapuheenvuorot teemalla ”taidemuseo taiteen keräilijänä”.
Sunnuntaina muun muassa toimittaja Maria Veitola ja Valokuvataiteilijoiden liiton puheenjohtaja, kuvataiteilija Ida Pimenoff keskustelevat siitä, miten helppoa taiteen hankkiminen on.
ArtHelsinki -nykytaidetapahtuma järjestetään Messukeskuksessa, Helsingissä 7.–11.9.2016. Samaan aikaan Messukeskuksessa järjestetään myös Suomen johtava huonekalu-, sisustus- ja design-tapahtuma Habitare, vanhojen tavaroiden Antiikki, valaistuksen ValoLight sekä korkean äänentoiston HifiExpo.