Venedigbiennalen 2024

Den 60:e konstbiennalen i Venedig kommer att äga rum från 20 april till 24 november 2024. Konstnärerna som ställer ut i Finlands Alvar-Aalto paviljong är Pia Lindman, Vidha Saumya och Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Konstnärerna Pia Lindman, Vidha Saumya och Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen har valts till att ställa ut i den finska paviljongen vid den 60:e konstbiennalen i Venedig 2024. Utställningen kurateras av Yvonne Billimore och Jussi Koitela, och beställs och produceras av Frame Contemporary Art Finland.

Den finska paviljongens utställning sammanför tre samtida konstnärer vars konstnärliga arbete och tänkande härstammar från deras kroppsliga erfarenheter relaterade till de ojämlikheter som råder i samhället och miljön. Konstnärerna förenas av multidisciplinärt arbete, där konst, liv och aktivism flätas samman. Genom användning av olika tekniker och material som performance, poesi, broderi, teckning, skulptur, healing och forskning, föreställer och skapar deras verk en mer mångfacetterad och plural värld.

Frame beställer nya verk av varje konstnär för biennalen, som kommer att ur uppföras i Finlands Aalto-paviljong designad av Alvar Aalto år 1956.

Utställningen stöds av undervisnings- och kulturministeriet, Kone-Stiftelsen och andra partners.

Venedigbiennalen är den äldsta och främsta internationella konstutställningen i världen. Konstbiennalen i Venedig anordnas vartannat år. Finland är en av 29 länder som har en egen paviljong i den historiska Giardini della Biennale.

Vidha Saumya, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen och Pia Lindman. Bild: Jo Hislop