Venedigbiennalen 2022

Pilvi Takala ställde ut på Alvar Aalto-paviljongen på den 59:e internationella konstutställningen i Venedig.

Pilvi Takalas utställning på Venedigbiennalen beställdes och producerades av Frame Contemporary Art Finland. Kuratorn för utställningen var Christina Li. Den 59:e konstbiennalen kommer ägde rum från 23 april till 27 november, 2022.

Pilvi Takala, bosatt i Helsingfors och Berlin, arbetar med video och performancekonst. Takalas konstnärliga arbete utgår från långsamma processer och forskningsperioder. Hennes videoverk baserar sig på performativa interventioner där Takala utforskar sociala strukturer i olika gemenskaper och grupper. Takalas performancekonst ifrågasätter rådande normer och beteendemönster och synliggör därigenom handlingarnas absurditet och skenbara sanningsenlighet. Christina Li är kurator och skribent. Li är bosatt mellan Hong Kong och Amsterdam.

Venedigbiennalen är den äldsta och främsta internationella konstutställningen i världen. Konstbiennalen i Venedig anordnas vartannat år. Finland är en av 29 länder som har en egen paviljong i den historiska Giardini della Biennale.

En bild i färg av Christina Li och Pilvi Takala. Till vänster i bilden står kuratorn Christina Li. Christina har svart långt hår, glasögon och en svart jacka på sig. Pilvi Takala står höger om Christina. Takala har kort ljust hår och en mörk vinterjacka på sig. Både Christina och Pilvi tittar in i kameran. Bilden är tagen från midjan upp. I bakgrunden kan en se byggnader och nakna träd. Pilvi Takala ställer ut på Venedigbiennalen år 2022.

CHRISTINA LI (Vänster) AND PILVI TAKALA (höger) i Helsingfors 2020. Bild: IDA ENEGREN.