Erityishankkeet

Suomen osallistuminen joka toinen vuosi järjestettävään Venetsian biennaaliin on Framen suurin kansainvälinen hanke. Lisäksi olemme mukana muissa erityishankkeissa, jotka avaavat mahdollisuuksia suomalaistaiteilijoille ympäri maailmaa. Pyrimme saamaan taiteilijoiden töitä esille monipuolisesti taidemessuille, museoihin, gallerioihin ja biennaaleihin. Useimmat hankkeista toteutamme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, ja haemmekin yhteistyökumppaneita aktiivisesti sekä ulkomailta että Suomesta.

 

Suomalaista nykytaidetta Gwangjun nykytaidebiennaalissa 2018

Helsingissä toimiva kansainvälinen taiteilijaresidenssiorganisaatio HIAP – Helsinki International Artist Programme on kutsuttu toteuttamaan oma paviljonki Gwangjun nykytaidebiennaaliin Etelä-Koreaan syksyllä 2018. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen taideorganisaatio on kutsuttu toteuttamaan oma ohjelmakokonaisuus aasialaiseen taidebiennaaliin. HIAP-paviljongin näyttely Fictional Frictions tutkii muuttuvia käsityksiä rajoista. Paviljongissa nähdään teoksia Nestori Syrjälältä (s. 1983) ja Elina Vainiolta (s. 1981). Teoksissaan Syrjälä ja Vainio tutkivat ihmisten vaikutuksia ja tapoja suhtautua ekologisiin muutoksiin.

Paviljongin kuratoi HIAPin kuraattori Jenni Nurmenniemi, joka on viime vuosina työskennellyt taidetta ja ekologiaa käsittelevän Frontiers in Retreat -projektin parissa. Näyttelyssä nähdään suomalaisten lisäksi teoksia eteläkorealaisilta taiteilijoita. HIAPin kansainvälisten toimintatapojen mukaisesti näyttely rakentaa hetkellisen sillan suomalaisten sekä eteläkorealaisten taiteilijoiden kohtaamiselle.

Frame Contemporary Art Finland on näyttelyn yhteistyökumppani. Vuosina 2013–2017 Frame on työskennellyt tiiviisti yhteistyössä HIAPin kanssa avatakseen suomalaiselle nykytaiteelle yhteyksiä Aasiaan. HIAP-paviljonki toteutetaan Gwangjun biennaalin säätiön tuella osana Gwangjun biennaalin paviljonkiohjelmaa.

Kahdestoista Gwangjun kansainvälinen taidebiennaali järjestetään 7. syyskuuta – 11. marraskuuta 2018.

 

Finland Represented 2014

Miamin taideviikon Untitled-messut esittelivät kuusi suomalaistaiteilijaa Finland Represented – Initiatives for Individuality -näyttelyssä. Kuraattori Aura Seikkula valitsi mukaan kolme kotimaista galleriaa. Veikko Halmetojan galleria ARTag esitteli Emma Helteen (s. 1979), Teemu Korpelan (s. 1980) ja Hans Rosenströmin (s. 1978) tilallisia teoksia. Galleria SIC vei Miamiin teoksia kahdelta nousevalta nimeltä, Olli Keräseltä (s. 1979) ja Maija Luutoselta (s. 1978). Pro Artibus -säätiön galleria Sinne esitteli Anastasia Axin (s. 1979) performatiivisen installaation. Lisäksi Initiatives for Individuality -kokonaisuudessa oli mukana brysseliläinen Komplot-kollektiivi.

Aura Seikkulaa pyydettiin suunnittelemaan kokonaisuus, kun UNTITLED.-kuraattori Omar Lopez-Chahoud oli nähnyt Suomen ARCOmadrid-nykytaidemessujen kutsuvierasmaana helmikuussa.

Kolmatta kertaa järjestetty Untitled on osa maailman suurimmaksi taidemessutapahtumaksi noussutta Miamin taideviikkoa, jonka kaksi muuta tärkeintä messua ovat Art Basel Miami Beach ja NADA Miami Beach. Untitled on tuonut perinteiseen taidemessumalliin tuoretta näkökulmaa kuratoimalla messuilla nähtävät galleriat ja taidetilat sisällöllisesti kunnianhimoiseksi kokonaisuudeksi. Mukana messuilla on yli 110 galleriaa ja 19 maata.

UNTITLED. Miami järjestettin 3.–7. joulukuuta.

Finland Represented -näyttelyn yhteistyökumppanit olivat Suomen New Yorkin pääkonsulaatti ja Frame. Näyttelyä tukivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden ja ulkoasiainministeriö.

 

 

Sydneyn biennaali 2014

Kolmen suomalaisen taiteilijan, Henna-Riikka Halosen, Sasha Huberin ja Anna Tuorin teoksia nähtiin vuoden 2014 Sydneyn biennaalissa. Järjestyksessään 19. Sydneyn biennaali on yksi maailman tärkeimmistä kuvataidebiennaaleista ja Australian suurin nykytaiteen tapahtuma.

Sydneyn biennaalin taiteellinen johtaja Juliana Engberg valitsi biennaalin teemaksi You Imagine What You Desire. Näyttelyssä painotetaan taiteellisen mielikuvituksen ja visuaalisuuden voimaa. Henna-Riikka Halonen ja Sasha Huber esittelivät biennaalissa videoteoksia ja Anna Tuori maalauksia. Kolmen taitelijan lähestymistavat poikkeavat toisistaan, mutta heidän teoksiaan yhdistää biennaaliin konseptiin liittyvä mahdollisten maailmojen kuvittelu sekä fyysinen ja psyykkinen intensiteetti. Halosen, Huberin ja Tuorin teoksia on aiemmin ollut esillä laajasti niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä näyttelyissä sekä useilla festivaaleilla.

Sydneyn biennaali järjestettiin 21. maaliskuuta – 9. kesäkuuta 2014.

 

ARCOmadrid 2014

Suomalainen nykytaide esittäytyi ennennäkemättömällä panostuksella Madridissa, kun Suomi osallistui helmikuussa 2014 Espanjassa järjestettäville kansainvälisille ARCOmadrid-taidemessuille. Suomen messukokonaisuus koostui 13 galleriasta sekä #FocusFinland-paviljongista, jossa nähtiin taiteilija Heta Kuchkan (s. 1974) kaksi videoinstallaatioita. Jokainen galleria esitteli omalla näyttelyosastollaan teoksia yhdeltä taiteilijalta. Suomalaisgalleriat eivät ole tehneet aikaisemmin näin mittavaa yhteistyötä suomalaisen taiteen viennissä.

Suomen messukokonaisuuden kuratoi Leevi Haapala Nykytaiteen museo Kiasmasta.

#FocusFinland oli monen toimijan yhteisponnistus, ja Frame koordinoi hankkeen ohjelmaa. Kokonaisuus messuilla toteutettiin yhteistyössä mukaan valittujen gallerioiden kanssa. Kiasma Loungen toteuttivat yhdessä Kiasma ja Frame. Oheisohjelma toteutettiin yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin ja näyttelypaikkojen kanssa. #FocusFinland-oheisohjelma, jossa oli mukana yli 20 taiteilijaa, käsitti yli 15 tapahtumaa eri puolilla Madridia.

ARCOmadrid pähkinänkuoressa

  • ARCOmadrid järjestettiin Madridissa 19.–23. helmikuuta 2014. Tapahtumasta vastaa IFEMA, Feria de Madrid.
  • Espanjan- ja portugalinkielisen maailman merkittävin nykytaiteen messutapahtuma, jossa käy vuosittain noin 160 000 vierasta. Se on myös portti Latinalaiseen Amerikkaan.
  • Suomen #FocusFinland kokonaisuus koostui 13 galleriasta, 150 neliömetrin #FocusFinland-paviljongista, Kiasma Loungesta sekä oheistapahtumista.
  • ARCOmadrid järjestää messuilla lukuisia keskustelutilaisuuksia ja ammattilaispaneeleita.

Suomen #FocusFinland -kokonaisuuden galleriat ja taiteilijat ARCOmadrid 2014 -messuilla

Galleria Ama: Elina Brotherus (s. 1972, asuu ja työskentelee Helsingissä)
Galerie Anhava: Antti Laitinen (s. 1975, asuu ja työskentelee Somerolla)
Forum Box: Mia Hamari (s. 1976, asuu ja työskentelee Simossa)
Galerie Forsblom: Leena Nio (s. 1982, asuu ja työskentelee Helsingissä
Galleria Heino: IC-98 (Patrik Söderlund s. 1974 & Visa Suonpää s. 1968, asuvat ja työskentelevät Turussa)
Helsinki Contemporary: Ville Andersson (s.1986, asuu ja työskentelee Helsingissä)
Valokuvagalleria Hippolyte: Perttu Saksa (s. 1977, asuu ja työskentelee Helsingissä)
Korjaamo Galleria: Riiko Sakkinen (s. 1976, asuu ja työskentelee Cervera de los Montesissa, Toledossa)
Make Your Mark: Egs (ARCOn #Opening-ohjelmassa)
Showroom Helsinki: Jiri Geller (s. 1970, asuu ja työskentelee Helsingissä)
SIC (ARCOn #Opening-ohjelmassa): Olli Keränen, Karri Kuoppala, Maija Luutonen, Kalle Leino, Muriel Kuoppala, Konsta Ojala, Sauli Sirviö, Timo Vaittinen ja Laura Wesamaa
Sinne: Anna Rokka (s. 1986 asuu ja työskentelee Helsingissä)
Gallery Taik Persons: Niko Luoma (s. 1970, asuu ja työskentelee Helsingissä ja New Yorkissa)

#FocusFinlandia tukivat Suomen Madridin suurlähetystö ja Suomen ulkoasiainministeriö.